Nierinsufficiëntie bij katten

Gepubliceerd door Anne Pensis, Dierenarts op 01/12/2004 - 00h00
-A +A

Uw 'trouwe ouwe' kat heeft geen eetlust meer, krijgt een doffe vacht, vermagert, mankt, zijn adem ruikt naar ammoniak en hij moet vaak urineren en braken? Dan moet u dringend zijn bloed laten onderzoeken! Deze tekens kunnen immers wijzen op een slechte nierwerking.

PUB

Wat is de functie van de nieren?

Een gezonde kat heeft per definitie goed werkende nieren. De nieren fungeren immers als bloedzuiveringsfilters. Ze elimineren de afvalstoffen, terwijl ze het water en de andere stoffen die nuttig zijn voor het lichaam, opnieuw absorberen en weer in de bloedcirculatie brengen. Op die manier regelen de nieren het volume en de chemische samenstelling van het bloed. Bovendien kunnen ze stoffen aanmaken en afgeven aan het bloed zoals erytropoëtine, die de productie van rode bloedcellen in het beenmerg stimuleert, en renine, die de bloeddruk regelt.

Als de nieren niet meer werken

Een zieke nier kan zijn talrijke functies niet meer aan. Gevolg: hij kan het water niet meer herabsorberen, waardoor het massaal geëlimineerd wordt in de urine. Daardoor heeft de kat voortdurend dorst, om dit overmatige vochtverlies te compenseren. In ernstige gevallen droogt het dier uit. De nier kan ook de door het organisme geproduceerde afvalstoffen niet meer elimineren. Eén van die stoffen, ureum, is zeer toxisch voor het zenuwstelsel en het spijsverteringsstelsel als het zich ophoopt in het lichaam. Het dier krijgt dan zenuwstoornissen en moet braken, waardoor het nog meer uitdroogt. Katten die niet langer ureum kunnen elimineren, kunnen een adem hebben die naar ammoniak ruikt. Te weinig erytropoëtine ten slotte veroorzaakt bloedarmoede.

Gepubliceerd door Anne Pensis, Dierenarts op 01/12/2004 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Nierinsufficiëntie bij katten en honden Geüpdatet op 25/12/2007 - 00h00

De nieren van uw hond of kat spelen een erg belangrijke rol bij het behoud van een goede gezondheid. Als de nieren het laten afweten, treden bepaalde symptomen op. Hoe beter u die kent, hoe sneller uw vleesetende viervoeter behandeld kan worden.

Een mooie oude dag voor uw kat Geüpdatet op 24/10/2006 - 00h00

Als uw poes ouder dan 10 jaar is, wordt ze tot het clubje van de "senioren" gerekend. Het is dan raadzaam om een medische check-up te laten doen en haar voedingspatroon aan te passen. Op die manier kunt u haar een rustige oude dag bezorgen, zonder ve...

Als uw kat een dagje ouder wordt Geüpdatet op 04/10/2005 - 00h00

Dankzij uw goede zorgen kan uw kat jarenlang uw trouwe gezel zijn. Boven de tien jaar wordt hij echter als "senior" beschouwd en kan hij typische ouderdomsziekten krijgen zoals hyperthyreoïdie.

Meer artikels