• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Nierinsufficiëntie bij katten

Nierinsufficiëntie bij katten Uw 'trouwe ouwe' kat heeft geen eetlust meer, krijgt een doffe vacht, vermagert, mankt, zijn adem ruikt naar ammoniak en hij moet vaak urineren en braken? Dan moet u dringend zijn bloed laten onderzoeken! Deze tekens kunnen immers wijzen op een slechte nierwerking.

Wat is de functie van de nieren?

Een gezonde kat heeft per definitie goed werkende nieren. De nieren fungeren immers als bloedzuiveringsfilters. Ze elimineren de afvalstoffen, terwijl ze het water en de andere stoffen die nuttig zijn voor het lichaam, opnieuw absorberen en weer in de bloedcirculatie brengen. Op die manier regelen de nieren het volume en de chemische samenstelling van het bloed. Bovendien kunnen ze stoffen aanmaken en afgeven aan het bloed zoals erytropoëtine, die de productie van rode bloedcellen in het beenmerg stimuleert, en renine, die de bloeddruk regelt.

Als de nieren niet meer werken

Een zieke nier kan zijn talrijke functies niet meer aan. Gevolg: hij kan het water niet meer herabsorberen, waardoor het massaal geëlimineerd wordt in de urine. Daardoor heeft de kat voortdurend dorst, om dit overmatige vochtverlies te compenseren. In ernstige gevallen droogt het dier uit. De nier kan ook de door het organisme geproduceerde afvalstoffen niet meer elimineren. Eén van die stoffen, ureum, is zeer toxisch voor het zenuwstelsel en het spijsverteringsstelsel als het zich ophoopt in het lichaam. Het dier krijgt dan zenuwstoornissen en moet braken, waardoor het nog meer uitdroogt. Katten die niet langer ureum kunnen elimineren, kunnen een adem hebben die naar ammoniak ruikt. Te weinig erytropoëtine ten slotte veroorzaakt bloedarmoede.

Artikel gepubliceerd door op 01/12/2004

Bronnen:

Vindt u het artikel interessant?