• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Nicotinepleister: een ontgoocheling

Nicotinepleister: een ontgoocheling De nicotinepleister is ongetwijfeld een goede manier om te stoppen met roken. Helaas blijkt het geen duurzame methode, want 50 % van diegenen die ze gebruiken, begint na een paar jaar opnieuw te roken. Niets gaat dan ook boven motivatie, ondersteuning en persoonlijke begeleiding.

Nicotinesubstituten doen het goed in de antitabakrace. Maar zijn ze ook echt doeltreffend? Het antwoord is niet eenduidig positief. Op korte termijn zijn ze ongetwijfeld een goed hulpmiddel, dat staat onomstotelijk vast. De langetermijnstudies daarentegen zijn dun gezaaid, en de follow-up bedraagt maximum 3 à 4 jaar. Zo kwam een onderzoeksteam op het idee om de personen te volgen die hadden deelgenomen aan een vroegere studie in de Verenigde Staten, tussen 1991 en 1992. Het ging om 1.686 mensen tussen 25 en 64 jaar die gemiddeld meer dan 15 sigaretten per dag rookten en gedurende drie maanden een pleister (met werkzame stof of een placebo) hadden gedragen. Eén jaar later was slechts 9 % van de proefpersonen nog altijd niet herbegonnen met roken. 8 jaar later was dat nog maar 5 %. Dat betekent dat 46 % van al diegenen die één jaar stoppen met roken, de komende jaren herbeginnen. Gebruik van een nicotinepleister verhoogt de kansen op duurzaam succes met 39 %. In deze studie is het verschil echter niet voldoende significant in vergelijking met de placebo.

Een optimistische noot

Toch moeten we opmerken dat de ontwenningstechnieken er de voorbije tien jaar sterk op vooruitgegaan zijn. Naast de nicotinesubstituten maken steeds meer mensen gebruik van evolutieve programma's die soms psychologische en medische ondersteuning omvatten. De medische follow-up is immers essentieel, en bovendien afgestemd op de concrete situatie van de patiënt. Pleisters kunnen weliswaar de verslavingscyclus doorbreken, aldus de auteurs, maar kunnen op lange termijn het rookgenot niet compenseren. De meest doeltreffende methoden zijn dan ook die welke het meest rekening houden met ieders behoeften en persoonlijkheid. Tabak is schadelijk voor de gezondheid, dus is elke methode het proberen waard.

Artikel gepubliceerd door op 22/07/2003

Bronnen: Yudkin P., British Medical Journal, 327 : 28-29, 2003.

Vindt u het artikel interessant?