• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Nicotine en uw hart: leve de substituten!

Nicotine en uw hart: leve de substituten! Na een hartinfarct is het letterlijk van levensbelang om zo vlug mogelijk te stoppen met roken. Pleisters en andere nicotinevervangers zijn daarbij een essentieel hulpmiddel en zijn altijd geïndiceerd, zelfs in hoge dosissen.

Tabak is rampzalig voor het hart, we kunnen het niet genoeg herhalen. Roken is echter nog gevaarlijker bij personen die een hartinfarct hebben gehad, want die dreigen te hervallen. Elke sigaret doet immers de kransslagaders samentrekken, wat een infarct kan veroorzaken. Wie een infarct heeft gehad, moet dan ook zo vlug mogelijk stoppen met roken. Het is daarbij de vraag of pleisters en andere nicotinevervangers bij verzwakte patiënten niet even gevaarlijk zijn als sigaretten zelf. Het antwoord is duidelijk nee: ze zijn ongevaarlijk omdat ze helpen om een risicogedrag - roken - af te leren.

Niet bang zijn van hoge dosissen

De volgende vraag luidt: welke nicotinedosissen mogen worden toegediend? Wat telt, is stoppen met roken, en hoge nicotinedosissen mogen gebruikt worden om dat doel te bereiken. Het is immers essentieel om geen ontwenningsverschijnselen te krijgen, en die houden aan zolang de nicotinedosis in het bloed te laag is. Anderzijds is het ook zo dat personen die een hartinfarct hebben gehad, meestal ex-rokers zijn die gewend zijn aan een hoog tabaksverbruik. Het is dan ook perfect mogelijk om pleisters aan te brengen in hoge dosissen en kauwgom te gebruiken als dat nodig blijkt.

Niet bang zijn om af te wijken van het schema

U hoeft evenmin bang te zijn om af en toe eens te "zondigen". Als u toch een sigaret opsteekt, is dat geen drama, zolang u uw antirookprogramma maar voortzet. U mag met andere woorden nooit stoppen met te stoppen. Het is als een loopwedstrijd op de lange afstand: het is niet omdat u valt of steken krijgt in de zij, dat u gediskwalificeerd bent. Ten slotte is het een absolute must om u te laten begeleiden door een tabacoloog of door uw huisarts. Ze zullen u advies geven om de dosis van uw nicotinevervangers aan te passen. Hun hulp is belangrijk om vol te houden en de eerste drie maanden door te komen. Laat u ook ondersteunen door uw omgeving. Stoppen met roken is in: u zult als een held beschouwd worden!

Artikel gepubliceerd door op 04/11/2003

Bronnen: Praktische gids 'J'arrête de fumer' ('Ik stop met roken'), INPES ; www.tabac-info.net.

Vindt u het artikel interessant?