Neuronen houden van sport

Gepubliceerd door Gilles Goetghebuer, gezondheidsjournalist, met de hulp van Dr. Daulouède op 15/08/2006 - 00h00
-A +A

Er wordt heel wat onderzoek verricht naar de rol die sport kan spelen bij neurologische aandoeningen als depressie, de ziekte van Parkinson en de ziekte van Alzheimer.

PUB

Hoe kan je de hippocampus verwennen?

Het is al lang geweten dat sport een weldoende invloed heeft op het functioneren van de hersenen. Dat effect is toe te schrijven aan de verbeterde zuurstofvoorziening. Bij metingen blijkt een verhoging tot 30% van de bloedcirculatie bij inspanning. Onderzoek bij chimpansees toont aan dat inspanningen een positieve invloed hebben op het mechanisme van de 'capillarisatie', met andere woorden, een verhoging van de irrigatie van de hersenen door de ontwikkeling van een microscopisch distributienetwerk .
Een ander mechanisme dat een rol speelt is dat van de ontwakende synapsen.
Inspanningen zorgen voor een verbetering van de communicatie tussen de zenuwcellen. Op termijn zouden er zelfs nieuwe neuronen gevormd worden in een belangrijk 'kruispunt' in de hersenen, met name de hippocampus (1).

De eenzame afstandsloper

Maar de dingen zijn nooit zo eenvoudig als ze lijken. Dankzij een nieuw onderzoek bij ratten, heeft men vastgesteld dat de teamgeest een grote invloed heeft op de positieve invloed van sport op het intellect. (2). Onderzoekers van de universiteit van Princeton (New Jersey) gingen na wat de invloed was van hardlopen bij twee rattenpopulaties: ratten die in groep leefden en ratten die alleen leefden. Ze stelden vast dat de vergroting van de hippocampus zich alleen voordeed bij de ratten uit de eerste groep. In de andere groep, die van de eenzame ratten, stelde men zelfs tekenen van regressie vast. De neurobiologen stellen dat de accumulatie van stress (sport + isolement) volstaat om een natuurlijk aanpassingsmechanisme van het organisme te blokkeren.

Gepubliceerd door Gilles Goetghebuer, gezondheidsjournalist, met de hulp van Dr. Daulouède op 15/08/2006 - 00h00 (1) Quand l'exercice monte à la tête, par Richard Chevalier La Presse, le 22 février 2004. (2) Social Isolation delays the positive effects of running on adult neurogenesis, Stranahan, Khalil & Gould Nature Neuroscience, 9, 526-533 (2006).
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Probiotica helpen bij darmziektes Geüpdatet op 06/10/2008 - 00h00

Het lijkt er op dat probiotica een positieve invloed hebben op darmziektes gerelateerd aan stress. Dat suggereert een Canadees onderzoek bij ratten. Ook bij mensen zou er een positief effect zijn, al is nog niet duidelijk hoe en waarom.

Embryonale cellen tegen de ziekte van Parkinson Geüpdatet op 27/01/2002 - 00h00

Het debat over het gebruik van bij embryo's afgenomen cellen is nog volop aan de gang, maar de eerste proeven zijn bemoedigend. De transplantatie van embryonale stamcellen in de hersenen van dieren met de ziekte van Parkinson blijkt goede resultaten...

Meer artikels