Neuraalbuisdefect

Mise à jour le 26/05/2003 - 00h00
-A +A

De neuraalbuis is een bij het jonge embryo in de lengterichting lopende buis, waaruit zich later het zenuwstelsel gaat ontwikkelen.

PUB

Defecten van de neuraalbuis zijn de meest voorkomende aangeboren gebreken. De twee vormen die het vaakst optreden zijn het ontbreken van de grote hersenen (anencefalie), en de open rug (spina bifida), waarbij een deel van de wervelkolom ontbreekt, of de bogen van enkele wervels niet gesloten zijn.

Anencefalie leidt kort voor of onmiddellijk na de geboorte onherroepelijk tot de dood, maar kinderen met een open rug zijn levensvatbaar, hoewel de levensverwachting dikwijls kort is.

Bij een open rug wordt een deel van de zenuwbundels naar buiten gedrukt. In sommige gevallen levert dit weinig moeiijkheden op, maar soms zijn de zenuwen beschadigd en ontwikkelt het kind nooit het gebruik van de onderste ledematen. In veel gevallen groeit het hoofd van het kind bovendien uit tot een waterhoofd.

De oorzaak van dit soort afwijkingen is niet precies bekend. Er wordt verondersteld dat er genetische factoren in het spel zijn, omdat er in gezinnen waarin een kind met zo'n gebrek is geboren 2-3 procent kans bestaat op herhaling, maar dat wil niet zeggen dat zo'n afwijking niet spontaan zou kunnen optreden. Ook gebrek aan foliumzuur zou bij het ontstaan van neuraalbuisdefecten een rol kunnen spelen.

In bepaalde etnische groeperingen komen deze afwijkingen vaker voor dan normaal; het minst vaak worden ze aangetroffen onder mensen van oosterse herkomst of mensen met een zwarte huidkleur, en het meest onder blanken van Ierse en Britse afstamming.

Oorspronkelijk gepubliceerd op 01/04/2003 - 00h00 en geüpdatet op 26/05/2003 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Gen en ethiek Geüpdatet op 29/04/2002 - 00h00

De genetica is er de laatste jaren flink op vooruitgegaan. Die nieuwe technologische ontwikkelingen hebben echter tal van ethische, filosofische en morele vragen doen rijzen. De Koning Boudewijn-stichting heeft een conferentiedag gehouden om over dat...

Bevordert televisiekijken autisme? Geüpdatet op 21/11/2006 - 00h00

Sinds een tiental jaren is er een opvallende stijging in het aantal diagnoses van autisme . Amerikaanse onderzoekers zochten naar een verklaring voor die toename van het aantal gevallen en gingen na of het kon te maken hebben met het groeiende aanbod...

Meer artikels