Neemt u voedingssupplementen? Volg dan deze vier tips.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 02/09/2008 - 00h00
-A +A

Ze worden overal verkocht, ze zijn gemakkelijk in te nemen, en ze beloven ons een goede conditie en een goed gevoel ... Voedingssupplementen, je vindt ze in alle soorten, lijken het wondermiddel voor een goede gezondheid. Maar wees toch maar voorzichtig, want er zijn enkele valkuilen waar u beter niet in trapt.

PUB

Voedingssupplementen en geneesmiddelen gaan niet altijd samen

Sommige actieve bestanddelen die in voedingsmiddelen zitten (pompelmoessap, cafeïne, thee, kruisbloemigen zoals broccoli, bloemkool, spruitjes…) kunnen inwerken op geneesmiddelen. Ze verminderen of versterken het effect ervan, versterken ook de bijwerkingen, enz. Dat is vaak het geval met antibiotica, kalmeringsmiddelen, antidepressiva, of bloedstolling vertragende middelen zoals anti-vitamine K. De werking van deze stof vermindert door het eten van broccoli, bloemkool en andere kruisbloemigen, omdat deze groenten veel vitamine K bevatten.
Hetzelfde soort probleem kan zich voordoen bij de inname van voedingssupplementen.
Welke levensmiddelen en/of voedingssupplementen u moet laten bij het gebruik van medicatie zult u te horen krijgen van uw arts. Het staat ook duidelijk vermeld op elke bijsluiter.
Als u toch niet anders kunt, kunt u het nadelige effect beperken door één tot twee uur te wachten tussen een maaltijd of de inname van een voedingssupplement enerzijds, en de inname van het geneesmiddel.

Voedingssupplementen en een onevenwichtige voeding: opgelet voor overdaad!

Sommige onevenwichtige voedingspatronen gaan slecht samen met voedingssupplementen. Als u van bepaalde producten te veel eet, terwijl u andere voedingscategorieën verwaarloost, kan een voedingssupplement als effect hebben dat het de overdaad nog verhoogt en problemen veroorzaakt in plaats van de tekorten net aan te vullen.
Voor u een supplement neemt, doet u er dus goed aan om eerst uw voeding te analyseren en ze aan te passen of een supplement te nemen in functie van de vastgestelde tekorten.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 02/09/2008 - 00h00 Syndicat de la diététique et des compléments alimentaires, Persconferentie, toespraak van dr. Michel Brack, arts verbonden aan het Franse onderzoekscentrum Inserm, Parijs, juni 2008.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Te veel vitamine A veroorzaakt fracturen Geüpdatet op 13/01/2002 - 00h00

Regelmatige inname van te grote hoeveelheden vitamine A (retinol) zou het risico op heupfracturen bij gemenopauzeerde vrouwen verhogen. We moeten dan ook de hoeveelheid retinol in vitaminepreparaten en voedingssupplementen eens onder de loep nemen.

Moeten we suiker bannen? Geüpdatet op 26/06/2015 - 16h01

Suiker volledig uit onze voeding bannen , dat is nu de nieuwe trend. En men gaat er fors tegenaan. Er verschijnen boeken, getuigenissen, artikels in de geschreven pers en op blogs, reclame en weddenschappen in de sociale media en binnenkort komt er o...

Meer artikels