• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Neemt u voedingssupplementen? Volg dan deze vier tips.

Neemt u voedingssupplementen? Volg dan deze vier tips.Ze worden overal verkocht, ze zijn gemakkelijk in te nemen, en ze beloven ons een goede conditie en een goed gevoel ... Voedingssupplementen, je vindt ze in alle soorten, lijken het wondermiddel voor een goede gezondheid. Maar wees toch maar voorzichtig, want er zijn enkele valkuilen waar u beter niet in trapt.

Voedingssupplementen en geneesmiddelen gaan niet altijd samen

Sommige actieve bestanddelen die in voedingsmiddelen zitten (pompelmoessap, cafeïne, thee, kruisbloemigen zoals broccoli, bloemkool, spruitjes…) kunnen inwerken op geneesmiddelen. Ze verminderen of versterken het effect ervan, versterken ook de bijwerkingen, enz. Dat is vaak het geval met antibiotica, kalmeringsmiddelen, antidepressiva, of bloedstolling vertragende middelen zoals anti-vitamine K. De werking van deze stof vermindert door het eten van broccoli, bloemkool en andere kruisbloemigen, omdat deze groenten veel vitamine K bevatten.
Hetzelfde soort probleem kan zich voordoen bij de inname van voedingssupplementen.
Welke levensmiddelen en/of voedingssupplementen u moet laten bij het gebruik van medicatie zult u te horen krijgen van uw arts. Het staat ook duidelijk vermeld op elke bijsluiter.
Als u toch niet anders kunt, kunt u het nadelige effect beperken door één tot twee uur te wachten tussen een maaltijd of de inname van een voedingssupplement enerzijds, en de inname van het geneesmiddel.

Voedingssupplementen en een onevenwichtige voeding: opgelet voor overdaad!

Sommige onevenwichtige voedingspatronen gaan slecht samen met voedingssupplementen. Als u van bepaalde producten te veel eet, terwijl u andere voedingscategorieën verwaarloost, kan een voedingssupplement als effect hebben dat het de overdaad nog verhoogt en problemen veroorzaakt in plaats van de tekorten net aan te vullen.
Voor u een supplement neemt, doet u er dus goed aan om eerst uw voeding te analyseren en ze aan te passen of een supplement te nemen in functie van de vastgestelde tekorten.

Artikel gepubliceerd door op 02/09/2008

Bronnen: Syndicat de la diététique et des compléments alimentaires, Persconferentie, toespraak van dr. Michel Brack, arts verbonden aan het Franse onderzoekscentrum Inserm, Parijs, juni 2008.

Vindt u het artikel interessant?
 
Gezonde voeding en slank
Cerveau, Nerf, Mémoire, Psychisme, Sommeil Oeil, Bouche, Dent, Nez, Gorge, Oreille, Cheveux Coeur, Sein, Poumon, Circulation sanguine Estomac, Intestin, Foie Sexe, Rein, Système urinaire Os, Articulation, Muscle Peau, Ongle Gids Ziekten en aandoeningen Ziekten en aandoeningen
Medische encyclopedie