Neem een goede zithouding aan voor uw rug

Gepubliceerd door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 19/12/2006 - 00h00
-A +A

Een nieuw onderzoek heeft aangetoond dat meerdere uren achtereen met een kaarsrechte rug zitten - bijvoorbeeld als men aan de pc werkt - kan leiden tot chronische rugklachten. De beste houding voor uw rug is inderdaad lichtjes gebogen, in een hoek van 135°, en niet in een rechte hoek - de houding waarvoor de meeste bureaustoelen ontworpen zijn.

PUB

135°: de beste houding voor de rug

Het bewijs is er: de zithouding met het bovenlichaam en de dijen in een hoek van 135° is de beste biomechanische zithouding, en niet dus de houding in een hoek van 90°, die door de meeste mensen als normaal wordt beschouwd. Het is heel belangrijk dat we een anatomisch gezonde houding aannemen als we zitten, omdat de druk die op de wervelkolom en de ligamenten wordt uitgeoefend na verloop van tijd kan leiden tot pijnklachten, vervorming en een chronische rugaandoening.

Het bewijs door de

Rugpijn is in de Verenigde Staten een van de voornaamste oorzaken van afwezigheid op het werk. Als we weten wat de slechte zithoudingen zijn, kunnen we de wervelkolom dan ook beter beschermen en letsels voorkomen. Met behulp van een 'positionele' MRI (medische beeldvorming door magnetische resonantie) hebben Canadese onderzoekers de zithouding van 22 vrijwilligers onderzocht die voorheen geen rugklachten hadden gehad. Bij een "positionele" MRI kan de patiënt tijdens het onderzoek vrij bewegen. Hij kan gaan zitten of opstaan wanneer en zoals hij dat wil. Bij de traditionele MRI moet de patiënt liggen, waardoor het onderzoek bepaalde oorzaken van rugklachten kan verdoezelen.

De onderzoekers hebben met behulp van een MRI-scan de positie van de wervelkolom bestudeerd terwijl de deelnemers drie verschillende zithoudingen
aannamen: voorover gebogen zoals wanneer men aan een bureau zit of aan de spelconsole van een videospel, een houding in een rechte hoek en een ontspannen houding met de rug naar achteren in een hoek van 135° en telkens terwijl de voeten op de grond steunden.

De conclusie van de onderzoekers na al de tests was dat de houding in een hoek van 135° het minst druk op de wervelkolom veroorzaakt en dus het risico op rugklachten kan verminderen. Ze raden daarom mensen die uren achtereen zitten aan om hun zithouding aan te passen en zich een stoel aan te schaffen waarvan het zitvlak gekanteld kan worden.
Hun boodschap is duidelijk: voorkomen is beter dan genezen, ook voor rugklachten. En als de werkgevers hun werknemers geschikte stoelen geven, zal de afwezigheid op het werk fors dalen en zullen ze zelf ook een goede zaak doen.

Gepubliceerd door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 19/12/2006 - 00h00 Annual meeting of the Radiological Society of North America, Chicago. Nov. 26-Dec. 1, 2006.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Rugpijn: psychosociale oorzaken niet te onderschatten Geüpdatet op 12/11/2008 - 00h00

Het aantal gevallen van spier- en skeletaandoeningen die samenhangen met het werk en waaronder ook bepaalde vormen van rugpijn vallen, stijgen elk jaar met 20%. Ze vormen trouwens het belangrijkste risico op het werk en kunnen leiden tot een onomkeer...

Iedereen heeft wel eens lage rugpijn Gepubliceerd op 23/09/2015 - 11h58

Lage rugpijn is geen ziekte, maar een symptoom. Een symptoom dat zeer frequent voorkomt : iedereen heeft ooit wel eens lage rugpijn . Maar veelal is de evolutie gelukkig goedaardig.

Meer artikels