• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Nee tegen tabak!

Nee tegen tabak! Om tegemoet te komen aan de vraag van één op de drie rokers die willen stoppen, heeft ons land een Tabak Stop Lijn geopend. Ze is operationeel vanaf 1 juni 2004.

Goed nieuws kort vóór de Wereld Niet-Rokersdag: er is een telefoonlijn geopend waar rokers terechtkunnen voor informatie over stoppen met roken. Het initiatief komt er op vraag van één derde van de 1.250.000 rokers die willen afraken van tabak.

Begeleiding

De Tabak Stop Lijn - 070/227.227 (€ 0,174 € per minuut) - is een telefoonlijn waar bellers terechtkunnen voor informatie en advies over roken en stoppen met roken. De lijn is een initiatief van de Belgische Federatie tegen Kanker, in samenwerking met de Vlaamse Vereniging voor Respiratoire Gezondheidszorg en Tuberculosebestrijding (VRGT) en het Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie (VIG), en met de steun van de bevoegde ministeries. De lijn is zowel bestemd voor rokers als niet-rokers, en voor al wie met vragen zit over tabak en stoppen met roken. Ze is bereikbaar op alle werkdagen van 8 tot 19 u. Daarnaast verzorgen artsen en psychologen die gespecialiseerd zijn in het begeleiden van " rookstopkandidaten " van 15 tot 19 u. een permanentie. Ze verwijzen geïnteresseerden eventueel door naar terreinprofessionals. Verder kunt u uw vragen ook versturen per e-mail, naar tabakstop@kanker.be.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) is dit soort telefonische hulp sterk aan te raden als onderdeel van een compleet rookstopprogramma. Uit de evaluatie van zo'n lijn in het Verenigd Koninkrijk blijkt dat 16 tot 22 % van de bellers definitief gestopt zijn met roken.

Artikel gepubliceerd door op 01/06/2004

Bronnen: Bron: persbericht " Op 1 juni 2004 krijgt ook België zijn Tabak Stop Lijn! ", Belgische Federatie tegen Kanker

Vindt u het artikel interessant?