Necrose

Mise à jour le 26/05/2003 - 00h00
-A +A

Plaatselijk afsterven van weefsel door welke oorzaak dan ook, bijvoorbeeld door ontsteking of door een verminderde bloedvoorziening. Dit laatste kan het gevolg zijn van slagaderverkalking of van een bloedstolsel (trombose). Het afgestorven weefsel kan droog of nat zijn. Ook is er een vorm van versterf waarbij gas in het weefsel ontstaat.
Suikerziekte, waarbij de bloedsomloop gestoord is door de verkalkingsprocessen die in de wand van een bloedvat optreden, is een veelvoorkomende oorzaak van weefselversterf, vooral aan de voeten. Als er versterf dreigt, kan men de bloedvoorziening verbeteren door het toedienen van een vaatverwijdend middel. Thans is het mogelijk door een vaatplastiek (vervangen van het aangedane bloedvat door een kunstvat) de circulatie en dus de bloedvoorziening van het getroffen deel te verbeteren.

Oorspronkelijk gepubliceerd op 01/04/2003 - 00h00 en geüpdatet op 26/05/2003 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Een stap vooruit in de preventie van trombose Geüpdatet op 11/07/2006 - 00h00

Een studie geleid door het universitair medisch centrum van Utrecht (UMCU) in samenwerking met de universiteit van Cambridge is erin geslaagd de precieze plaats te bepalen waar het proteïne van de factor van Willebrand zich aan het collageen bindt, w...

Meer artikels