Natuurlijke suiker: alternatieven voor witte suiker

Natuurlijke suiker: alternatieven voor witte suiker

Demerara, rapadura, kitul, enz. Als u deze exotische termen kent, dan is dat allicht omdat u al gezocht hebt naar natuurlijke alternatieven voor witte suiker, die o zo zoete vijand.

Calorieën, bloedsuikerspiegel, smaak, zoetvermogen ... een analyse van de natuurlijke suikers.

 

 

Waarom moeten we suiker vermijden?

Suiker is geen gif, maar we gebruiken er veel te veel van – gemiddeld bijna twee keer te veel dan wat volgens de normen goed is voor onze gezondheid. En het ergste is dat we systematisch de slechtste van alle suikers kiezen, witte suiker dus.

Witte suiker is heel populair omdat hij ongemerkt in gerechten en dranken gaat. Maar deze suiker is geraffineerd zodat er niets van vezels, vitamines of minerale zouten in zit. En de glycemische index van witte suiker is ook enorm hoog, wat betekent dat deze suiker bij consumptie een stevige insulinepiek veroorzaakt.

Maar dat is niet met alle suikers het geval! Het is dus interessant om te zien welke alternatieven er voor suiker gebruikt kunnen worden.

Waarom geen synthetische zoetstoffen?

Het logische antwoord op het overdadige suikerverbruik is synthetische zoetstoffen gebruiken, zou je denken. Maar dat is misschien toch niet zo’n goed idee.

  • Om te beginnen hebben ze een heel aparte smaak die niet iedereen bevalt.
  • En als we naar natuurlijke alternatieven voor suiker gaan, moet dat met de bedoeling zijn om nieuwe smaken te ontdekken en onze verslaving aan 'puur gezoet' af te bouwen.

Synthetische zoetstoffen doen - over het algemeen - net het omgekeerde. Ze zetten ons aan om heel gesuikerd te eten onder het mom dat er toch geen calorieën in zitten.

We kunnen dus beter onze toevlucht zoeken tot 'echte' suikers en geen kunstmatige en geraffineerde suikers meer gebruiken in de hoop dat ze ons snel niet meer kunnen bekoren.

Bijgewerkt door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 19/12/2013
Origineel artikel geschreven door op 23/07/2013

Dit artikel maakt deel uit van het dossier Suiker: hoe gaan we ermee om en hoe houden we maat?

Vindt u het artikel interessant?