Natuurlijke suiker: alternatieven voor witte suiker

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 19/12/2013 - 15h01
-A +A

Demerara, rapadura, kitul, enz. Als u deze exotische termen kent, dan is dat allicht omdat u al gezocht hebt naar natuurlijke alternatieven voor witte suiker, die o zo zoete vijand.

Calorieën, bloedsuikerspiegel, smaak, zoetvermogen ... een analyse van de natuurlijke suikers.

 

 

PUB

Waarom moeten we suiker vermijden?

Suiker is geen gif, maar we gebruiken er veel te veel van – gemiddeld bijna twee keer te veel dan wat volgens de normen goed is voor onze gezondheid. En het ergste is dat we systematisch de slechtste van alle suikers kiezen, witte suiker dus.

Witte suiker is heel populair omdat hij ongemerkt in gerechten en dranken gaat. Maar deze suiker is geraffineerd zodat er niets van vezels, vitamines of minerale zouten in zit. En de glycemische index van witte suiker is ook enorm hoog, wat betekent dat deze suiker bij consumptie een stevige insulinepiek veroorzaakt.

Maar dat is niet met alle suikers het geval! Het is dus interessant om te zien welke alternatieven er voor suiker gebruikt kunnen worden.

Waarom geen synthetische zoetstoffen?

Het logische antwoord op het overdadige suikerverbruik is synthetische zoetstoffen gebruiken, zou je denken. Maar dat is misschien toch niet zo’n goed idee.

  • Om te beginnen hebben ze een heel aparte smaak die niet iedereen bevalt.
  • En als we naar natuurlijke alternatieven voor suiker gaan, moet dat met de bedoeling zijn om nieuwe smaken te ontdekken en onze verslaving aan 'puur gezoet' af te bouwen.

Synthetische zoetstoffen doen - over het algemeen - net het omgekeerde. Ze zetten ons aan om heel gesuikerd te eten onder het mom dat er toch geen calorieën in zitten.

We kunnen dus beter onze toevlucht zoeken tot 'echte' suikers en geen kunstmatige en geraffineerde suikers meer gebruiken in de hoop dat ze ons snel niet meer kunnen bekoren.

Initialement publié par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 23/07/2013 - 11h23 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 19/12/2013 - 15h01
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
Ikke01

Van welk jaar is dit artikel? Al eens van Stevia gehoord? Natuurlijk zoetmiddel met lage glycemische index en geschik voor diabetici.

Thira

Van wanneer is dit commentaar?
"Natuurlijke' stevia is alweer opgeëist en verpest door de fabrikanten.
Stevia is een plant, weleens witte blaadjes aan een plant gezien?
Stevia is alleen gezond als je de blaadjes gebruikt, onbewerkt!

PUB
Lees ook
Honing om suiker te vervangen ? Geüpdatet op 05/09/2006 - 00h00

Suiker heeft vandaag geen al te beste reputatie, vooral verborgen suikers. Ja, de hoeveelheid suikers die toegevoegd wordt aan voedingsmiddelen zou gereduceerd moeten worden, maar sommige experts willen suiker helemaal verbannen en dat in het voordee...

Glykemische index van voedingsmiddelen: waar is het goed voor? Geüpdatet op 22/06/2016 - 09h44

De index die aan suikers (koolhydraten) bevattende voedingsmiddelen wordt toegekend - de glykemische index , afgekort GI - is een goed bruikbaar en handig begrip voor wie wil afvallen, maar ook om het risico op overgewicht , obesitas en diabetes te v...

Suiker vervangen, hoe en wat? Gepubliceerd op 23/02/2017 - 11h46

Ik wil geen suiker meer gebruiken. Ik hou niet van chemische zoetmiddelen . Mijn koffie smaakt er zo raar van en ik kan ze niet gebruiken om taart te bakken. Waardoor kan ik suiker dan wel vervangen?

Honing en onze gezondheid Gepubliceerd op 06/01/2016 - 09h58

Kent u alle troeven van honing ? Van onze boterham tot in het ziekenhuis… honing heeft de gekste toepassingen, zelfs strikt wetenschappelijke.

Meer artikels