Nagelomloop

Mise à jour le 26/05/2003 - 00h00
-A +A

PUB

Glimmende, rode, pijnlijke zwelling om de nagel heen. In de meeste gevallen is deze aandoening licht en verdwijnt spontaan, maar in sommige gevallen kan de ontsteking zich onder de nagel uitbreiden naar de aangrenzende delen van vinger of teen.
Breidt de aandoening zich in de diepte uit tot het botvlies of zelfs tot het bot van het eindkootje, dan wordt hij fijt genoemd. Naast stafylokokken worden ook streptokokken veel als infectieverwekkers aangetroffen. Beide kokkensoorten kunnen binnendringen via een wond of een dwangnagel. Monilia is een schimmel die dikwijls het weefsel om de nagels doet ontsteken.
In ernstige gevallen moet de nagel worden weggenomen, maar hij groeit opnieuw aan als de weefsels van het nagelbed niet vernietigd of te ernstig van littekens voorzien zijn.

Oorspronkelijk gepubliceerd op 01/04/2003 - 00h00 en geüpdatet op 26/05/2003 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Panaritium of fijt: hoe snel verzorgen? Geüpdatet op 22/04/2014 - 10h12

Fijt is een veel voorkomende en pijnlijke infectie van een vinger of teen. De infectie ontstaat na besmetting van een wonde door een ziektekiem. Meestal is dat de Staphylococcus aureus. Wanneer moet u ingrijpen bij fijt en wat moet u doen?

Nagel geplet of uitgerukt. Wat nu? Gepubliceerd op 23/06/2015 - 10h18

Wie met zijn vinger tussen een deur blijft zitten, heeft soms dringend hulp nodig als zijn nagel geplet raakt of wordt uitgerukt. Een aantal tips voor verzorging van bloeduitstortingen onder de nagel tot een gedeeltelijk of volledig uitgerukte nagel...

Schimmelnagels: niet op blote voeten lopen! Geüpdatet op 10/05/2010 - 00h00

Schimmels zijn een veel voorkomende huidaandoening. Maar ze kunnen ook de nagels - vooral de nagels van de voeten - aantasten. Onychomycose of schimmelnagels - ook kalknagels genoemd - zijn moeilijk te behandelen. Probeer ze dus te voorkomen en houd...

Meer artikels