Naevus

Gepubliceerd op 23/09/2003 - 00h00
-A +A

PUB

Een naevus is een meestal aangeboren, veelal goedaardige woekering van zeer beperkte omvang, bestaande uit (gekleurde) huidcellen. De populaire benaming voor naevus is moedervlek.Aan het woord naevus zijn twee betekenissen verbonden:- naevus in ruimere zin; waaronder men verstaat aangeboren aandoeningen, die worden gekenmerkt door toename van een van de bestanddelen van de normale huid;- naevus in engere zin; waaronder men verstaat kleine gezwellen die bestaan uit naevuscellen. Naevuscellen ontstaan uit de neurale lijst en zijn in het normale leven naar de huid gemigreerd. Ze produceren melanine uit tyrosine door middel van tyrosinase.De naevi in engere zin zijn meestal niet bij de geboorte aanwezig doch ontstaan later. Een voorbeeld is de lentigo: een klein bruin vlekje, dat in de jeugd spontaan verdwijnt of overgaat in een naevuscel (naevus naevocellularis).

Gepubliceerd op 23/09/2003 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Tien gangbare opvattingen over acne Geüpdatet op 19/04/2011 - 10h48

Acne komt heel veel voor bij jonge mensen. Acnepuistjes - soms zijn ze meer, soms minder uitgesproken - kunnen het leven van onze jeugd grondig vergallen. Maar er bestaan heel wat fabeltjes rond. Kunt u feiten en fictie onderscheiden?

Ouderdomsvlekken? Uitleg en tips Gepubliceerd op 05/03/2013 - 11h41

" Ouderdomsvlekken " zijn eigenlijk pigmentvlekken , die ontstaan door de leeftijd en dikwijls ook door blootstelling aan de zon . Weten wat ze zijn is goed, maar weten hoe u erop moet reageren is nog veel beter!

Huid met hindernissen Geüpdatet op 28/08/2007 - 00h00

Uit een recent onderzoek blijkt dat de meeste vrouwen op volwassen leeftijd last hebben van hinderlijke huidonvolkomenheden: verwijde poriën, roodheid, glimmende vlekken, onregelmatige huidkorrel, enz. Acne op jonge leeftijd speelt geen rol bij het o...

Meer artikels