Nachtwerk: zit het in onze genen?

Gepubliceerd door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 27/03/2007 - 00h00
-A +A

We reageren allemaal verschillend op een tekort aan slaap, maar tot voor kort had men het raden naar de precieze biologische oorzaak van deze verschillen. Wetenschappers van de University of Surrey's Sleep Research Centre hebben nu een onderzoek uitgevoerd en hun resultaten in het vakschrift Current Biology gepubliceerd. Er blijkt uit dat een genetisch verschil in het klokgen PERIOD3 sommige mensen extra gevoelig maakt voor een gebrek aan slaap.

PUB

Een verhaal van varianten

Bij de mens bestaan er twee varianten van het klokgen PERIOD3. Ze produceren respectievelijk een lang en een kort eiwit. Een multidisciplinair Engels team van biologen en psychologen heeft onderzocht hoe mensen met de lange variante en mensen met de korte variante twee dagen en één nacht zonder slaap doorkomen. De onderzoekers stelden frappante verschillen vast tussen de diverse individuen. Sommige deelnemers hadden geen enkele moeite om zo lang wakker te blijven, andere moesten echt vechten tegen de slaap.

Daling van de prestatie

De resultaten waren het duidelijkst tijdens de eerste uren van de dag (tussen 4u en 8u 's ochtends). De deelnemers met de lange variante van het gen presteerden zeer slecht op het vlak van concentratie en geheugen. Het verminderde prestatievermogen van deze mensen in de vroege uurtjes had een belangrijke impact op de veiligheid en de efficiëntie op het werk. En precies in deze fase van de nacht vechten mensen die ploegenwerk doen tegen de slaap en gebeuren er veel ongelukken die te wijten zijn aan slaperigheid.

Gepubliceerd door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 27/03/2007 - 00h00 "Clock gene sleep research has implications for workforce", Current Biology, maart 2007.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Met de leeftijd vermindert het aantal dromen Geüpdatet op 22/06/2009 - 00h00

Met de leeftijd evolueert ook de slaap . Deze vertoont uiteindelijk talrijke eigenschappen die hem onderscheiden van de slaap van jongeren. Men onthoudt meestal dat mensen minder en minder dromen naarmate ze ouder worden, maar er bestaan nog heel wat...

Katten: slaapgrage dromers Geüpdatet op 12/09/2006 - 00h00

Katten zijn onvoorwaardelijke siëstafanaten: als ze niet jagen of zich niet wassen, tukken ze! Bovendien zijn het de dieren met de meeste paradoxale slaap, waarin ze ongetwijfeld dromen, jagen, spelen en knuffelen met hun baasje!

Meer artikels