• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Nachtwerk: zit het in onze genen?

Nachtwerk: zit het in onze genen?We reageren allemaal verschillend op een tekort aan slaap, maar tot voor kort had men het raden naar de precieze biologische oorzaak van deze verschillen. Wetenschappers van de University of Surrey's Sleep Research Centre hebben nu een onderzoek uitgevoerd en hun resultaten in het vakschrift Current Biology gepubliceerd. Er blijkt uit dat een genetisch verschil in het klokgen PERIOD3 sommige mensen extra gevoelig maakt voor een gebrek aan slaap.

Een verhaal van varianten

Bij de mens bestaan er twee varianten van het klokgen PERIOD3. Ze produceren respectievelijk een lang en een kort eiwit. Een multidisciplinair Engels team van biologen en psychologen heeft onderzocht hoe mensen met de lange variante en mensen met de korte variante twee dagen en één nacht zonder slaap doorkomen. De onderzoekers stelden frappante verschillen vast tussen de diverse individuen. Sommige deelnemers hadden geen enkele moeite om zo lang wakker te blijven, andere moesten echt vechten tegen de slaap.

Daling van de prestatie

De resultaten waren het duidelijkst tijdens de eerste uren van de dag (tussen 4u en 8u 's ochtends). De deelnemers met de lange variante van het gen presteerden zeer slecht op het vlak van concentratie en geheugen. Het verminderde prestatievermogen van deze mensen in de vroege uurtjes had een belangrijke impact op de veiligheid en de efficiëntie op het werk. En precies in deze fase van de nacht vechten mensen die ploegenwerk doen tegen de slaap en gebeuren er veel ongelukken die te wijten zijn aan slaperigheid.

Artikel gepubliceerd door op 27/03/2007

Bronnen: "Clock gene sleep research has implications for workforce", Current Biology, maart 2007.

Vindt u het artikel interessant?