• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Getuigenissen (0)

Na lekkende borstprothesen nu ook slechte heupprothesen!

Artikel gepubliceerd door op 07/03/2012


Na lekkende borstprothesen nu ook slechte heupprothesen!

De markt van de prothesen ligt deze maand echt wel onder vuur. Na het schandaal met de PIP-prothesen blijkt nu dat bepaalde heupprothesen nog altijd op de markt worden gebracht hoewel er al sinds 2005 bewijzen zijn dat ze schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid.

Heupprothesen en giftige metalen

Wereldwijd zouden er zo’n100.000 patiënten met deze mogelijk problematische heupprothesen rondlopen. De heupprothesen in kwestie bestaan uit een legering van chroomkobalt. Bij slijtage kunnen er kleine metaaldeeltjes vrijkomen die in het bot en het bloed terechtkomen.

Een reden te meer dus om – als er al een reden nodig was – de wetgeving voor het op de markt brengen van medische implantaten te verstrengen. Vandaag is de producent de enige die verantwoordelijkheid draagt! Bij ons zouden meer dan 1500 prothesen van dit merk zijn ingeplant en zijn er 58 probleemgevallen gemeld (loskomen, slechte plaatsing van het implantaat, infecties, pijn, breuken, ontwrichtingen en allergische reacties op het metaal), waardoor er een nieuwe ingreep nodig was.

 

Mensen bij wie een heupprothese met andere materialen is ingeplant (metaal-polyethyleen, keramiek-polyethyleen, keramiek–keramiek), hoeven zich geen zorgen te maken. Mensen met een prothese metaal–metaal van een ander merk daarentegen (en er zijn er meerdere) misschien wel. Het is voorlopig nog niet duidelijk of er voor deze prothesen gelijkaardige risico’s bestaan. Maar in afwachting van verder onderzoek hebben mensen met een heupprothese er alle belang bij om te informeren naar de aard van de prothese die bij hen is ingeplant. Als het om een "volledig metalen" prothese gaat, kunnen ze beter hun arts contacteren.

Artikel gepubliceerd door op 07/03/2012

Vindt u het artikel interessant?