Mythes en misvattingen over lage rugpijn

Gepubliceerd door Dr. Peter Mareen op 25/05/2004 - 00h00
-A +A

Over lage rugpijn leven bij de Belgische bevolking nogal wat mythes en misvattingen. Psychologe Liesbet Goubert van de Gentse universiteit ging na wat de Belg weet over lage rugpijn.

PUB

Eén op vier heeft rugpijn

In 2001 werd bij 1.624 Belgen een vragenlijststudie uitgevoerd waarin opvattingen over de oorzaak, de diagnose en de behandeling van lage rugpijn onderzocht werd. Bijna een kwart van de 1.624 Belgen die Goubert ondervroeg, zei last te ondervinden van lage rugpijn op het moment van de enquête.

Beperkingen in het dagelijkse leven

Slechts 8,2% van de deelnemers zegt door de rugpijn in het dagelijkse leven, tijdens het werken, huishouden en hobby's, ernstige beperkingen te ondervinden. Mensen met ernstige beperkingen blijken frequenter een laag opleidingsniveau te hebben, ontvangen vaker een uitkering. Zij zijn ook vaker gescheiden en hebben ook andere gezondheidsklachten.

Gepubliceerd door Dr. Peter Mareen op 25/05/2004 - 00h00 L Goubert. "Distraction and exposure in patients with chronic back pain", doctoraalproefschrift; 11/3/04.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Iedereen heeft wel eens lage rugpijn Gepubliceerd op 23/09/2015 - 11h58

Lage rugpijn is geen ziekte, maar een symptoom. Een symptoom dat zeer frequent voorkomt : iedereen heeft ooit wel eens lage rugpijn . Maar veelal is de evolutie gelukkig goedaardig.

De Alexander techniek: doeltreffend tegen rugpijn Geüpdatet op 02/09/2008 - 00h00

De Alexander techniek bestaat bijna een eeuw. De doeltreffendheid ervan bij rug- en houdingproblemen was al lang duidelijk voor de gebruikers, maar wetenschappelijk bewijs om hun overtuiging te staven was er nog niet.

Meer artikels