• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Mycose: ook de nagels

Mycose: ook de nagelsOok de teennagels kunnen getroffen worden door schimmelinfecties (mycosen). Merkt u dat ze verdikken, broos worden of van kleur veranderen, raadpleeg dan snel uw arts. Deze uiterst besmettelijke ziekte kan tot verlies van de nagel leiden, terwijl er doeltreffende behandelingen bestaan.

Deze frequente en overdraagbare aandoening treft 3 tot 10 % van de Franse bevolking. Ze wordt in vakjargon onychomycose genoemd, een nagelinfectie door drie soorten schimmels (dermatofyten, Candida-gisten en andere schimmels).

Eerste tekens van een nagelmycose

De infectie ontstaat langzaam. Ze treft eerst de ruimte tussen de tenen; daarbij vormen zich kloven die niet genezen. Geleidelijk wordt ook de nagel aangetast. Hij wordt dikker, brokkelt af, verandert van kleur (geelachtig of witte vlekken) en wordt pijnlijk. Als hij niet behandeld wordt, kan hij loskomen.

Wat zijn de risicofactoren?

Ouderdom, van het mannelijk geslacht zijn, sport, trauma's en herhaalde letsels, een vochtige omgeving en sommige aandoeningen (bot- en gewrichtsziekten, diabetes, zwaarlijvigheid, perifere vaatziekten, psoriasis, …). De infectie wordt zeer gemakkelijk opgelopen op vochtige en warme openbare plaatsen waar blootsvoets gelopen wordt (zwembaden, sauna's, danszalen, kleedkamers enz.). Ze kan ook overgedragen worden in het gezin, door blootsvoets te lopen op het kamerbreed tapijt, elkaars pantoffels te gebruiken, of in de badkamer, via handdoeken of de nagelknipper. Ook verweking in schoeisel, vooral dan sportschoenen en laarzen, is een belangrijke risicofactor. Personen met microtrauma's aan de nagels of met over elkaar gegroeide tenen (wat frequent voorkomt bij bejaarden) lopen eveneens een verhoogd risico.

Artikel gepubliceerd door op 20/01/2004

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten

GIDS ZIEKTEN EN AANDOENINGEN
Medische encyclopedie
Vragen en antwoorden