• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Getuigenissen (0)

Muziek helpt tegen kanker

Muziek helpt tegen kanker

Uit een meta-analyse van hedendaagse, wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat muziektherapie zou helpen tegen kanker. Muziek zou vooral de levenskwaliteit van de patiënten sterk verbeteren.

Hoe kan muziek helpen in de strijd tegen kanker?

Muziektherapie is op zichzelf geen behandeling tegen kanker. Muziek verzacht wel de symptomen van kanker en de bijwerkingen van de behandeling. Patiënten met kanker hebben niet alleen fysieke pijn, maar lijden ook psychologisch en emotioneel. Ook die laatste twee verdienen de nodige aandacht. Onderzoekers bestudeerden elke behandeling op basis van muziek. Dat was bijvoorbeeld muziektherapie uitgevoerd door gespecialiseerde therapeuten, of gewoon muziek die op de dienst oncologie van het ziekenhuis werd afgespeeld.

 

Voor patiënten met kanker is muziek nuttig

Volgens de auteurs van de meta-analyse kunnen de resultaten later nog afwijken. Het is daarom belangrijk om dat verder te bestuderen. Maar tot nu toe lijkt muziek een positief effect te hebben op de levenskwaliteit van patiënten met kanker. Muziektherapie vermindert bijvoorbeeld de angst, maar kan ook helpen om het humeur op te krikken. Let wel, muziektherapie heeft geen effect op depressies. Muziek doet ook het hart- en ademhalingsritme en de bloeddruk dalen. Zij zou eveneens de pijn verzachten. Ze heeft wel geen effect op de vermoeidheid en de gezondheid op zich.

 

Conclusie: mensen met kanker die van muziek houden, moeten er naar hartenlust naar luisteren, of dat nu binnen een echte therapie is of gewoon op aanvoelen. Want bij gelijk welke behandeling van kanker is het ook belangrijk om de symptomen aan te pakken. Zo zal de patiënt zich beter voelen, wat soms wordt vergeten. Onterecht, zo blijkt.

Artikel gepubliceerd door op 05/09/2011

Bronnen: Bradt J et al., Cochrane Database of Systematic Reviews 2011, Issue 8. Art. No.: CD006911. DOI: 10.1002/14651858.CD006911.pub2

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten