Multiple sclerose: veroorzaakt door het Epstein-Barr-virus?

Gepubliceerd door Isabelle Eustache op 15/04/2003 - 00h00
-A +A

Onderzoekers hebben een verband ontdekt tussen besmetting met het Epstein-Barr-virus en het latere risico om multiple sclerose te krijgen. Ze ontdekten ook dat statines doeltreffend kunnen zijn bij de remittente vorm.

PUB

Een toename van het Epstein-Barr-virus* in het bloed zou een paar jaar later multiple sclerose (MS) veroorzaken. Deze vaststelling is afkomstig uit een Amerikaanse studie** die uitgevoerd werd bij meer dan 3 miljoen Amerikaanse militairen bij wie tussen 1998 en 2000 bloedstalen werden genomen en bewaard. Nadien werden binnen een termijn van ongeveer 4 jaar 83 gevallen van MS opgespoord. De auteurs zochten in het bloed van de patiënten naar sporen van het Epstein-Barr-virus, met behulp van antilichamen die specifiek gericht zijn tegen dit virus. En wat bleek? De MS-patiënten hadden meer anti-Epstein-Barr-antilichamen in hun bloed dan de gezonde controlegroep. Ook de 4 jaar voordien genomen stalen bevatten meer antilichamen. Zo kan het risico om MS te krijgen 20 tot 34 keer hoger liggen, afhankelijk van het gehalte aan antilichamen. Het risico van MS, dat bepaald wordt op basis van een sterke concentratie van het Epstein-Barr-virus, zou dan ook geïdentificeerd kunnen worden lang vóór zich de eerste tekenen van de ziekte manifesteren.

Anti-MS-statines?

Een behandeling met een statine, simvastatine, die vandaag frequent gebruikt wordt tegen een te hoog cholesterolgehalte, zou de kans op hersenletsels bij de remittente vorm van MS verminderen. Dankzij NMR (nucleaire magnetische resonantie) kon de evolutie van de hersenbeschadiging bij MS-patiënten regelmatig gevolgd worden. Bij patiënten die behandeld werden met simvastatine verminderden de actieve letsels, zowel in aantal als in volume. Tot dusver is nog geen enkel ongewenst effect gemeld. Deze resultaten zijn alvast zeer bemoedigend, ook al zijn er andere studies nodig om de doeltreffendheid en onschadelijkheid van deze statine te bevestigen. De remittente vorm van MS komt het vroegst en het meest voor. Ze wordt gekenmerkt door een afwisseling van opstoten en remissies, en kan enkele maanden tot jaren duren vóór de ziekte secundair progressief wordt. Momenteel is interferon de enig beschikbare therapie voor deze patiënten. De doeltreffendheid ervan is echter omstreden, en bovendien heeft deze molecule bijwerkingen.

* Het gaat om een herpesvirus dat meer dan 90 % van de volwassen populatie treft. Het speelt onder meer een rol bij mononucleose (klierkoorts). ** Lynn Levin, US Army Physical Disability Agency, Washington.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache op 15/04/2003 - 00h00 JAMA, 289 (12) : 1533-1536, 26 maart 2003.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Statines: steeds meer effecten Geüpdatet op 23/07/2002 - 00h00

Statines worden hoofdzakelijk voorgeschreven aan patiënten met een te hoog cholesterolgehalte. De Heart Protection Studie (HPS) heeft nu echter aangetoond dat statines het risico op myocardinfarct en beroerte verlagen bij patiënten met coronair lijde...

Multiple sclerose: te veel verkeerde ideeën Gepubliceerd op 21/04/2015 - 12h06

Multiple sclerose is geen zeldzame ziekte: ze treft in België meer dan 12.000 mensen. Maar multiple sclerose is ook een complexe en... te weinig bekende ziekte, zoals aangetoond door een recent onderzoek, dat in België uitgevoerd werd bij gelegenheid...

Meer artikels