Multiple sclerose: piste van endotheline-1 geeft hoop op behandeling

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 13/02/2014 - 10h10
-A +A

Amerikaanse onderzoekers hebben een eiwit geïdentificeerd dat de herstelling van de myelineschede bij muizen die lijden aan multiple sclerose verhindert.

Deze nieuwe piste voedt de hoop dat er ooit een therapie komt die multiple sclerose geneest.

PUB

Multiple sclerose: als het myeline beschadigd is

Multiple sclerose is een ziekte die te wijten is aan de vernietiging van de myelineschede, dat is een soort omhulsels dat rond het axon van de neuronen zit en dat de zenuwgeleiding bevordert. Bij muizen met multiple sclerose produceren de astrocyten - dat zijn de cellen die normaal instaan voor de herstelling van de schede - de stof endotheline-1 in de zones waar het myeline ontbreekt. Die stof, endotheline-1 dus, leidt geleidelijk aan tot het afsterven van zenuwbanen.

De onderzoekers zijn er nu in geslaagd om de myelineschede bij muizen met multiple sclerose te herstellen door een stof in te spuiten die het eiwit endotheline-1 blokkeert.

 

Multiple sclerose: hoop op een therapie

Als de rol van dit eiwit in het proces van multiple sclerose bevestigd wordt, zou deze piste als basis kunnen dienen voor de ontwikkeling van een therapie.

Multiple sclerose is een veel voorkomende ziekte. Zo’n 8.000 Belgen lijden eraan. Er bestaat momenteel nog geen therapie die de aandoening kan genezen, al verbeteren de bestaande therapieën de levenskwaliteit van de patiënten aanzienlijk.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 13/02/2014 - 10h10

Hammond T.R. et al., Neuron, 2014 Feb 5;81(3):588-602. doi: 10.1016/j.neuron.2013.11.015, http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24507193.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Multiple sclerose: hoe zit het met de behandeling? Geüpdatet op 22/04/2008 - 00h00

Multiple sclerose is een neurologische aandoening die niet zo zeldzaam voorkomt en die bij jongvolwassenen de belangrijkste oorzaak is van neurologische handicap. De evolutie van multiple sclerose is moeilijk te voorspellen en dat maakt het juist zo...

De symptomen van multiple sclerose Gepubliceerd op 28/09/2012 - 11h02

Multiple sclerose is een aandoening die jongvolwassenen treft. De ziekte evolueert traag en onvoorspelbaar, en na een aantal jaren wordt ze de oorzaak van neurologische handicaps. Hoe kan men de aandoening herkennen? Welke zijn de eerste symptomen va...

Multiple sclerose: te veel verkeerde ideeën Gepubliceerd op 21/04/2015 - 12h06

Multiple sclerose is geen zeldzame ziekte: ze treft in België meer dan 12.000 mensen. Maar multiple sclerose is ook een complexe en... te weinig bekende ziekte, zoals aangetoond door een recent onderzoek, dat in België uitgevoerd werd bij gelegenheid...

Meer artikels