• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  1 mening
 • Commentaren (0)

Multiple sclerose: een belangrijke stap vooruit

Multiple sclerose: een belangrijke stap vooruit De identificatie van 80 genen die een rol spelen bij de neuro-degeneratieve en ontstekingsprocessen bij multiple sclerose biedt nieuwe therapeutische perspectieven.

Een chronische ontstekingsziekte

Multiple sclerose is een chronische ontsteking van het zenuwstelsel. Ze treft momenteel bijna twee miljoen mensen op wereldvlak en is de meest voorkomende niet-traumatische neurologische aandoening bij jongvolwassenen. De gemiddelde leeftijd waarop de ziekte toeslaat, is 29 tot 33 jaar, maar de volledige leeftijdsmarge schommelt tussen 10 en 59 jaar. De frequentie ligt hoger bij vrouwen dan bij mannen: drie vrouwen worden getroffen tegen twee mannen. MS is niet erfelijk en wordt niet overgedragen via de genen. Wel lijkt de ziekte te worden bevorderd door een zekere genetische gevoeligheid, wat verklaart waarom ze iets meer voorkomt in families waar ze al vroeger is opgedoken. De ziekte is ook frequenter in landen met een gematigd klimaat (Europa en Noord-Amerika), wat misschien te maken heeft met een specifieke gevoeligheid van de oorspronkelijke bevolking. Multiple sclerose wordt niet gekenmerkt door een "type-evolutie". Elke patiënt krijgt een reeks specifieke symptomen, afhankelijk van welke zones van het centrale zenuwstelsel zijn aangetast. De symptomen kunnen dus variëren van persoon tot persoon en van periode tot periode, en ook in intensiteit. De meest voorkomende zijn: gezichtsstoornissen, evenwichts- en coördinatiestoornissen, motorische problemen en gevoeligheidsstoornissen.

Wetenschappelijke vooruitgang

MS is momenteel nog ongeneeslijk. Het is alleen mogelijk om de evolutie van de ziekte af te remmen, d.w.z. het aantal en de ernst van de opstoten te verminderen. Een aantal onderzoekers heeft in dat verband een belangrijke stap vooruit gezet. Ze hebben namelijk een aantal genen (80) opgespoord en geïnventariseerd die een rol spelen bij de neurodegeneratieve en ontstekingsprocessen waarmee MS gepaard gaat. Die inventaris van genen die betrokken zijn bij MS zou tot veiliger en doeltreffender geneesmiddelen moeten leiden, de artsen therapeutische oplossingen moeten aanreiken voor nog niet vervulde medische behoeften en het mogelijk moeten maken om de behandelingen beter af te stemmen op elke individuele patiënt.

Schrijf u gratis in op de newsletter van e-gezondheid !

Artikel gepubliceerd door op 05/04/2005

Bronnen: "Serono annonce une avancée importante dans l'identification des gènes impliqués dans la sclérose en plaques" ("Serono kondigt een belangrijke vooruitgang aan bij de identificatie van de genen die een rol spelen bij multiple sclerose"), persbericht Serono, maart 2005.

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten

image_format_460_230

Multiple sclerose

 • Multiple sclerose is een veelal chronisch-progressief verlopende aandoening van het centrale zenuwstelsel waarbij zich ...
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating