• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  1 mening
 • Commentaren (0)

Multiple sclerose : de plaats van de naaste familieleden

Multiple sclerose : de plaats van de naaste familieleden

Zoals elke chronische ziekte weegt multiple sclerose zwaar op het leven van de patiënt, en niet alleen door de symptomen. Een internationale studie laat zien hoe patiënten en de naaste familieleden van patiënten de ziekte beleven.

Multiple sclerose: een vernietigende impact

Multiple sclerose heeft een vernietigende impact op de mensen die ermee te maken krijgen. U kent deze auto-immuunziekte vast: ze leidt tot de geleidelijke afbraak van de myeline, een vettig stof die de mergschede vormt en zo de zenuwen omhult en beschermt en die ook het transport ondersteunt van de elektrische prikkels die de informatie van één kant van een zenuwcel of neuron naar de andere overdragen.

De lichamelijke symptomen alleen zijn al lastig genoeg om te dragen: meer dan de helft van de patiënten vinden dat hun vaardigheden achteruit zijn gegaan sinds de ziekte is vastgesteld. Een van de hoofdsymptomen van multiple sclerose is zoals bekend vermoeidheid. Drie van de vier MS-patiënten verklaren door vermoeidheid last te ondervinden in hun dagelijkse activiteiten, ook als ze ’s nachts voldoende slaap krijgen om te recupereren. 40% van de MS-patiënten slaagt er door de vermoeidheid niet in om het huishouden te doen.

Multiple sclerose tast ook de cognitieve functies aan. Meer dan de helft van de patiënten heeft last van concentratie- en geheugenproblemen, evenveel patiënten verklaren dat hun vermogen om informatie te verwerken door de ziekte is afgenomen. En 53% van de patiënten vinden dat ze door hun geheugenstoornissen in hun activiteiten beperkt worden.

Ook de partners lijden eronder

Multiple sclerose slaat in het gros van de gevallen toe tussen het 25e en 40e levensjaar, op een moment dus dat veel patiënten een relatie hebben of zelfs een gezin hebben gesticht. De diagnose heeft dus vaak niet alleen gevolgen voor de patiënt zelf, maar ook voor zijn omgeving, in de eerste plaats natuurlijk de partner. Bijna de helft van de partners van MS-patiënten zien hun leven ingrijpend veranderen door de zorg die ze nu moeten geven; evenveel partners verklaren dat de patiëntenzorg het aspect is dat in hun huidige leven het zwaarste weegt. Een derde van de partners hebben hun ambities naar onderen bijgesteld, en meer dan 35% zegt heel gestrest te zijn omdat ze voortdurend moeten  schipperen tussen de verplichtingen die samenhangen met de ziekte en de andere verplichtingen van het dagelijkse leven.

De patiënten zijn natuurlijk niet onverschillig voor die situatie: bijna de helft voelt zich schuldig of ongelukkig door de impact van multiple sclerose op de familie en 25% vreest verlaten te zullen worden door de partner.

Artikel gepubliceerd door op 08/06/2016

Bronnen: étude VSMS. Communication du Pr Van Wymersch

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten

image_format_460_230

Multiple sclerose

 • Multiple sclerose is een veelal chronisch-progressief verlopende aandoening van het centrale zenuwstelsel waarbij zich ...
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating