Multiple myeloma of de ziekte van Kahler

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 01/04/2008 - 00h00
-A +A

Multiple myeloma of de ziekte van Kahler is een kwaadaardige bottumor die wordt veroorzaakt door de woekering van de beenmergcellen. Die produceren de bloedcellen.

PUB

Multiple myeloma, een botkanker

Deze ziekte is dus een vorm van botkanker waarbij plasmocyten (of plasmacellen) gaan woekeren. De plasmocyten zijn bloedcellen die gespecialiseerd zijn in de aanmaak van antilichaampjes. Als deze overmatig en in een abnormale vorm worden geproduceerd, overspoelen ze het beenmerg en verdringen ze de gezonde bloedcellen. Parallel daarmee scheiden de plasmocyten stoffen af die geleidelijk aan het botweefsel vernielen. De antilichaampjes (proteïne M) van hun kant zijn, doordat ze door abnormale cellen geproduceerd zijn, niet efficiënt, wat een verhoogd risico op infecties meebrengt. En omdat ze ook moeilijker uit te scheiden zijn, putten ze ook de nieren uit.

Multiple myeloma is een zeldzame kanker en komt meestal voor bij mensen van boven de 60. Over de oorzaken tast men nog altijd in het duister.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Voor de diagnose van multiple myeloma zijn drie onderzoeken nodig: het opsporen van een teveel van een specifiek type antilichaampjes in het bloed (te herkennen aan de woekering van plasmocyten), een beenmergpunctie om de plasmocyten in beeld te brengen en een radiografie van het bot om de zones met aangetast weefsel zichtbaar te maken. Deze zijn te herkennen aan de typische ronde vormen.

De behandeling van multiple myeloma
De behandeling bestaat uit chemotherapie. Deze heeft als doel om de woekering van de plasmocyten te stoppen. Afhankelijk van de leeftijd van de patiënt kan de chemotherapie heel intensief zijn en kunnen er ook meerdere stoffen gelijktijdig worden gebruikt (polychemotherapie).
Men kan ook overgaan tot een transplantatie van stamcellen van het beenmerg. De getransplanteerde cellen komen meestal van de patiënt zelf. Ze worden voor de chemotherapie weggenomen en behandeld om het myeloma te vernietigen en daarna weer teruggeplaatst. In zeldzame gevallen zijn de stamcellen afkomstig van een gezonde donor.

De opvolging omvat het controleren van het aantal antilichaampjes in het bloed en in de urine, het kalkgehalte in het bloed, de nierfunctie en de toestand van het bot via een radiografie.
Ook het aanpassen van de leefgewoonten, zoals aan sport gaan doen, kan nuttig zijn om botaantasting te voorkomen. Maar ook veel drinken is belangrijk om de nieren zo goed mogelijk te helpen functioneren. Ook plaatsen mijden waar veel mensen aanwezig is aan te raden, omdat daar het gevaar om besmettelijke ziekten op te lopen groter is…

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 01/04/2008 - 00h00 Encyclopédie pratique de la nouvelle médecine occidentale et alternative, Centre Duke de médecine intégrée, Uitgeverij Robert Laffont.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Ik heb beenmerg gegeven, waarom u niet? Geüpdatet op 22/03/2017 - 10h36

Ik heb me ingeschreven in het register in een ietwat aparte context en ik ben opgeroepen om beenmerg te doneren . De kans dat zoiets gebeurt, is normaal vrij klein zijn. Vandaag wil ik hierover getuigen om komaf te maken met de foute voorstellingen d...

Cellen om alles te doen Geüpdatet op 09/07/2002 - 00h00

Embryonale cellen zijn erg in trek voor hun vele eigenschappen. Die eigenschappen werden nu echter ook ontdekt in volwassen cellen. Volwassen cellen geëxtraheerd uit beenmerg kunnen zich delen (mitose) en zich dan differentiëren tot allerlei soorten...

De symptomen van multiple sclerose Gepubliceerd op 28/09/2012 - 11h02

Multiple sclerose is een aandoening die jongvolwassenen treft. De ziekte evolueert traag en onvoorspelbaar, en na een aantal jaren wordt ze de oorzaak van neurologische handicaps. Hoe kan men de aandoening herkennen? Welke zijn de eerste symptomen va...

Meer artikels