• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Multipele sclerose: koop Belgische chocolade!

Multipele sclerose: koop Belgische chocolade!De operatie Chocosleutel van de Nationale Belgische Multipele Sclerose Liga loopt nog tot het einde van de maand september en dient om de acties van de liga te steunen. Verschillende winkels verkopen pakketten Chocosleutel... Smakelijk!

De operatie Chocosleutel is een actie van de Nationale Belgische Multipele Sclerose Liga.Multipele sclerose is een zeer frequente aandoening van het centraal zenuwstelsel (hersenen en ruggenmerg) die wordt gekenmerkt door ontstekingsverschijnselen waardoor de myelineschede van de zenuwen verloren gaat (demyelenisatie van de zenuwen). Myeline is een speciaal vlies dat de zenuwen isoleert en werkt zoals de isolatielaag van een elektrisch snoer. Dankzij de myelineschede kan de zenuwprikkel snel worden voortgeleid. En dankzij de snelheid en het rendement van de prikkelgeleiding kan men snelle gecoördineerde bewegingen uitvoeren zonder daarvoor een bewuste inspanning te moeten leveren.

Geen prikkeloverdracht meer

De demyelinisatie bij multipele sclerose gaat gepaard met stoornissen in de prikkelgeleiding van de hersenen naar de ledematen en van de ledematen naar de hersenen. De letsels op de zenuwen waar de myelineschede verdwenen is, gelijken op littekens. Vandaar de naam multipele sclerose. Waar en wanneer die letsels optreden, verschilt van persoon tot persoon.De oorzaak is nog steeds niet bekend. Waarschijnlijk betreft het een te sterke reactie van ons afweersysteem (het immuunsysteem) tegen een virus of een bacterie. Momenteel wordt aangenomen dat het gaat om een virus.Een patiënt met multipele sclerose zal echter zijn omgeving niet besmetten.Dat alles maar om te zeggen dat het onderzoek wordt voortgezet.Wat de behandeling betreft, blijkt slechts één molecule die de functie van het immuunsysteem regelt, min of meer te werken: bèta-interferon. Er bestaan nog andere geneesmiddelen om opflakkeringen van de ziekte te behandelen.De geneesmiddelen vertragen de evolutie van de aandoening, maar er bestaat nog geen enkele behandeling die het ziekteproces kan stilleggen of doen keren.

Materiële en psychologische hulp

Daarom biedt de Nationale Belgische Multipele Sclerose Liga hulp aan de patiënten en hun families en ze doet dat reeds vele jaren. Het betreft zowel materiële als psychologische hulp. “Deze operatie is de belangrijkste bron van inkomsten van de liga: ze dekt de helft van de uitgaven van de vzw. Het is dus een zeer belangrijke operatie”, preciseren de verantwoordelijken. Ze maken zich echter zorgen: “Sinds enkele jaren blijft het aantal verkochte chocoladerepen stabiel, terwijl de behoeften alsmaar toenemen: de sociale begeleiding wordt intenser, er worden nieuwe diensten opgericht.” Sinds vele jaren is de chocoladeproducent Galler geassocieerd met de operatie. Een pakje van 4 repen wordt verkocht voor 4 euro. Dus een mooie manier om uzelf of iemand anders plezier te doen. De operatie Chocosleutel vindt plaats in vele handelszaken. De chocolade wordt ook steeds verkocht in de apotheek.

Artikel gepubliceerd door op 17/09/2002

Bronnen: MS-Liga Vlaanderen

Vindt u het artikel interessant?