Muggen hebben zo hun voorkeur

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 09/08/2005 - 00h00
-A +A

Wat betreft muggenbeten zijn we niet allemaal gelijk. Engelse onderzoekers lijken een verklaring te hebben gevonden die zou kunnen helpen bij de productie van antimuggenproducten.

PUB

Waarom staan sommige mensen voortdurend vol muggenbeten, terwijl hun buurman ervan gespaard blijft? De verklaring zou liggen in de chemische stoffen die het lichaam afscheidt. En tot voor kort dacht men dat wie werd aangevallen door muggen bepaalde chemische substanties afscheidde die muggen aantrekt. Het zou net omgekeerd zijn: wie gespaard blijft, zou meer afstotende stoffen afscheiden dan anderen.

Om tot die conclusie te komen, gingen de onderzoekers eerst koeien observeren. Ze merkten dat het aantal vliegen boven een kudde afhing van de aanwezigheid van bepaalde koeien. Als ze de dieren die de vliegen leken af te stoten, wegnamen, hadden diezelfde kuddes meer last van deze insecten. Aangezien dat fenomeen waarschijnlijk te wijten was aan de afscheiding van kwalitatief verschillende chemische stoffen, werden die geanalyseerd. De koeien waar de insecten niet zo tuk op waren, zouden meer afstotende samenstellingen afscheiden dan aantrekkelijke. Er werd een afstotende samenstelling geïsoleerd, "6-methyl-5 hepten-2-one" dat op de rug van de koeien werd aangebracht. Het resultaat was dat het aantal vliegen dat de kuddes lastig viel, daalde.

De onderzoekers hebben vervolgens geuren van vrijwilligers verzameld om die te testen op muggen en dan de voorkeur van die diertjes te observeren. Daarvoor werden de insecten geplaatst op de kruising van twee compartimenten, een met de geur van een mens, het andere met gewone lucht. De muggen leken een voorkeur te hebben voor het compartiment met de geur van mensen die zegden meer door muggen te worden geplaagd dan hun naasten.

De conclusie was dat wie door de muggen wordt gespaard meer afstotende stoffen afscheidt. Omgekeerd scheiden personen die door de muggen worden geplaagd, van nature minder afstotende stoffen af dan anderen.

Daarmee hebben de producenten van antimuggenproducten misschien interessante nieuwe informatie om efficiëntere formules te ontwikkelen, rechtstreeks gebaseerd op de keuze van de gastheer door de muggen.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 09/08/2005 - 00h00 James Logan en medewerker, Britse raad voor biologisch en biotechnologisch onderzoek, BBSRC Business, januari 2005.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Muggen bestrijden: kies uw wapens goed! Gepubliceerd op 15/06/2017 - 15h37

Het is zomer, de strijd tegen de muggen gaat weer van start. Als u die wilt winnen, moet u vooral weten welke wapens u moet kiezen. De synthetische insectenwerende middelen zijn misschien wel de meest betrouwbare, maar ze zijn ook schadelijk voor de...

Muggen... een ramp Gepubliceerd op 12/07/2017 - 09h43

Voor sommigen zijn muggen een nachtmerrie, anderen worden 's morgens wakker met pijnlijke muggenbeten. Met andere woorden, muggen verpesten ons leven.

De muggen vallen aan Geüpdatet op 05/08/2003 - 00h00

Zwoele zomernachten kunnen zalig zijn, maar zijn precies ook het tijdstip waarop de muggen ten aanval trekken. Na het eerste hevige gevecht wordt de zware artillerie bovengehaald: citroenkruid, antimugproducten op basis van DEET, geurkaarsen, elektri...

Meer artikels