• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Muggen hebben zo hun voorkeur

Muggen hebben zo hun voorkeurWat betreft muggenbeten zijn we niet allemaal gelijk. Engelse onderzoekers lijken een verklaring te hebben gevonden die zou kunnen helpen bij de productie van antimuggenproducten.

Waarom staan sommige mensen voortdurend vol muggenbeten, terwijl hun buurman ervan gespaard blijft? De verklaring zou liggen in de chemische stoffen die het lichaam afscheidt. En tot voor kort dacht men dat wie werd aangevallen door muggen bepaalde chemische substanties afscheidde die muggen aantrekt. Het zou net omgekeerd zijn: wie gespaard blijft, zou meer afstotende stoffen afscheiden dan anderen.

Om tot die conclusie te komen, gingen de onderzoekers eerst koeien observeren. Ze merkten dat het aantal vliegen boven een kudde afhing van de aanwezigheid van bepaalde koeien. Als ze de dieren die de vliegen leken af te stoten, wegnamen, hadden diezelfde kuddes meer last van deze insecten. Aangezien dat fenomeen waarschijnlijk te wijten was aan de afscheiding van kwalitatief verschillende chemische stoffen, werden die geanalyseerd. De koeien waar de insecten niet zo tuk op waren, zouden meer afstotende samenstellingen afscheiden dan aantrekkelijke. Er werd een afstotende samenstelling geïsoleerd, "6-methyl-5 hepten-2-one" dat op de rug van de koeien werd aangebracht. Het resultaat was dat het aantal vliegen dat de kuddes lastig viel, daalde.

De onderzoekers hebben vervolgens geuren van vrijwilligers verzameld om die te testen op muggen en dan de voorkeur van die diertjes te observeren. Daarvoor werden de insecten geplaatst op de kruising van twee compartimenten, een met de geur van een mens, het andere met gewone lucht. De muggen leken een voorkeur te hebben voor het compartiment met de geur van mensen die zegden meer door muggen te worden geplaagd dan hun naasten.

De conclusie was dat wie door de muggen wordt gespaard meer afstotende stoffen afscheidt. Omgekeerd scheiden personen die door de muggen worden geplaagd, van nature minder afstotende stoffen af dan anderen.

Daarmee hebben de producenten van antimuggenproducten misschien interessante nieuwe informatie om efficiëntere formules te ontwikkelen, rechtstreeks gebaseerd op de keuze van de gastheer door de muggen.

Artikel gepubliceerd door op 09/08/2005

Bronnen: James Logan en medewerker, Britse raad voor biologisch en biotechnologisch onderzoek, BBSRC Business, januari 2005.

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten