• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Münchhausen by proxy: een zeldzaam syndroom

Münchhausen by proxy: een zeldzaam syndroom

Mensen met het syndroom van Münchhausen by proxy proberen van medische hulpverleners te bekomen dat bij hun kinderen een bepaalde ziekte wordt vastgesteld. Om hun doel te bereiken, deinzen ze er niet voor terug om bij het kind de symptomen van die ziekte te veinzen of zelfs uit te lokken. Daarmee brengen ze de gezondheid van het kind soms in gevaar.

Het syndroom van Münchhausen by proxy is mishandeling

Het syndroom van Münchhausen by proxy is een zeldzaam syndroom waarbij een ouder probeert zijn kind ziek te doen overkomen en op die manier een arts ertoe over te halen een bepaalde diagnose te stellen. De bedoeling is niet om het kind te doen lijden, maar om als moeder persoonlijke aandacht te krijgen van de hulpverleners.

Mensen met dit syndroom deinzen er niet voor terug om bepaalde klachten te verzinnen of ze zelfs uit te lokken, waardoor ze de gezondheid van hun kind in gevaar brengen.

De ouder kan claimen dat het kind koorts heeft, kan het doen overgeven door het braakmiddelen te geven, kan bloedingen veroorzaken door het bloedverdunners te geven enz.

Een syndroom van moeders

Het münchhausen-by-proxysyndroom komt in het gros van de gevallen voor bij moeders. Vaak zijn het vrouwen die contact hebben (gehad) met het medische milieu en bijvoorbeeld verpleeghulp of verpleegkundige zijn. Ze zijn vaak heel goed geïnformeerd over de ziekte waaraan hun kind zogezegd lijdt. In sommige gevallen stellen ze de arts zelfs voor om dit of dat - eventueel zelfs invasief - onderzoek te doen om de diagnose te stellen.

Artikel gepubliceerd door op 14/04/2015

Bronnen: Met dank aan prof. Michel Botbol, psychiater in het CHRU in Brest, aan de Franse Vereniging voor Psychiatrie, en aan dr. Ivan Godfroid, liaison-psychiater in het CHU van Charleroi.

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten