• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  1 mening
 • Commentaren (0)

Mp3-spelers of concert, wat kunt u uw kind aanraden om zijn oren te beschermen?

Mp3-spelers of concert, wat kunt u uw kind aanraden om zijn oren te beschermen? Mp3-spelers, concerten, discotheken, muziek beluisteren, er zijn heel mogelijke bronnen van overlast voor het gehoor. Uw kind moet leren om op een verstandige manier naar muziek te luisteren om zijn gehoor te beschermen. Daarom is het belangrijk dat u uw kind(eren) goed advies geeft.

Gehoorproblemen komen steeds vaker voor bij jongeren

Gehoorproblemen komen normaal gezien vaker voor bij de oudere bevolking, maar vandaag zijn de jongeren die met gehoorproblemen kampen talrijker dan ooit. Ongeveer 10% van de adolescenten jonger dan 25 jaar kampt met gehoorverlies, waarvan de voornaamste oorzaak de blootstelling aan geluid is. De blootstelling aan intens, langdurig of herhaald lawaai, kan ernstige schade toebrengen aan het gehoor, vroegtijdig en onomkeerbaar. En de bronnen van overlast waaraan jongeren blootstaan zijn talrijk en alom aanwezig. De mp3-speler op een hoog geluidsvolume, concerten en in discotheken, zelf muziek maken, en ga zo maar door. 57% van de jongeren tussen 15 en 30 jaar hebben al gehoorproblemen ondervonden bij het verlaten van een concert of een discotheek. Niet verwonderlijk, slechts 7,5% van hen draagt een bescherming voor het gehoor (oordopjes) en slechts 5% elimineert de oorzaken van overlast.

Tekenen die je ernstig moet nemen

Gegons, gefluit, gevoel van katoenen oren en hyperacusis (verhoogde gehoorscherpte) zijn symptomen die er op wijzen dat men lawaai moeten mijden.
Wanneer de symptomen meerdere uren aanhouden of na een nacht slaap is een spoedconsultatie bij de neus- keel en oorarts aanbevolen. Indien die niet bereikbaar is moet men zich wenden tot de spoeddienst.
Maar opgepast, pijn is geen goed criterium. De drempel voor schade aan het oor is 85 decibel (dB) en is equivalent met het geluid van een grasmaaier, terwijl de pijndrempel op 120 dB ligt (equivalent met het geluid van een motor van een vliegtuig).

Artikel gepubliceerd door op 23/12/2008

Bronnen: Institut national de prévention et d'éducation à la santé (Inpes), 22 oktober 2008.

Vindt u het artikel interessant?