• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  1 mening
 • Commentaren (0)

Morning-afterpil: geen gevolgen voor de baby als het fout loopt

Morning-afterpil: geen gevolgen voor de baby als het fout loopt Volgens een studie die deze maand gepubliceerd werd, heeft noodanticonceptie (de morning-afterpil) geen negatieve gevolgen voor de baby en ook niet voor de zwangerschap.

Noodanticonceptie zorgt ervoor dat een zwangerschap vermeden kan worden in de uren die volgen op onbeschermd seksueel contact. De anticonceptie bestaat uit een dosis progestageen of twee dosissen oestro-progestageen. De tweede methode zorgt evenwel voor meer neveneffecten dan de eerste. Deze pillen verhinderen:

 • de eisprong
 • de afscheiding van hormonen die noodzakelijk zijn voor een zwangerschap
 • de correcte implantatie van het bevruchte eitje in de uterus
Deze methode vervangt de anticonceptie niét. Ze is minder betrouwbaar en omslachtiger. De noodanticonceptie is doeltreffender wanneer ze snel na de seksuele betrekkingen genomen wordt. Ze brengt de gezondheid van de vrouw niet in gevaar, zoveel wist men al.

Gebruik tijdens de zwangerschap

De morning-afterpil heeft geen abortieve werking; de methode werkt niet als de vrouw al zwanger is. Het kan gebeuren dat de noodconceptie genomen wordt terwijl de vrouw al zwanger is -en het niet weet- op het ogenblik dat de risicovolle betrekkingen plaats hadden of omdat de methode niet werkte.

Geen verschil met baby's die niet blootgesteld worden

In beide gevallen werd nu aangetoond dat de baby niet lijdt onder de dosis hormonen die toegediend worden bij noodanticonceptie. Een onderzoek bij een klein aantal vrouwen die zwanger waren en de morning-afterpil namen en bij een controlegroep, toonde aan dat de risico's niet toenemen voor de moeder of de baby. Daarbij werd rekening gehouden met factoren als overleden foetussen, aangeboren afwijkingen en zwangerschapsverwikkelingen. De onderzoeksresultaten tonen aan dat er geen verschil is wat deze factoren betreft tussen baby's die geboren werden na inname van de morning-afterpil en andere baby's. De pasgeboren kindjes hadden hetzelfde lichaamsgewicht en dezelfde lichaamslengte als de baby's die niet blootgesteld werden aan de hormonendosis.

Artikel gepubliceerd door op 13/09/2005

Vindt u het artikel interessant?