• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Morgan Spurlock: een niet-alledaags verhaal!

Morgan Spurlock: een niet-alledaags verhaal! Maar wat bezielde die jonge, 33-jarige regisseur uit New York toch toen hij een knotsgekke uitdaging aanging: gedurende 30 dagen naar de McDonalds gaan eten, zowel 's morgens, 's middags als 's avonds? Zijn film, "Supersize Me", is weliswaar een mengeling van realiteit en fictie, maar zou toch heel wat tv-kijkers moeten wakker schudden, ook al zijn ze helemaal niet geïnteresseerd in voeding…

Gedurende de eerste minuten passeren alle clichés de revue die van het land van Uncle Sam de zozeer gerespecteerde en tegelijk zozeer geduchte mastodont maken. De Amerikanen hebben namelijk niet alleen de grootste bedrijven, de grootste huizen en de grootste sterren, maar ook de dikste mensen!

Duizelingwekkende cijfers

Want zo ver is het in het huidige Amerika gekomen: bijna 60 % van de volwassen bevolking kampt met overgewicht. Erger nog: 37 % van alle Amerikaanse kinderen en tieners heeft gewichtsproblemen. Die situatie weegt uiteraard zwaar op de volksgezondheid. Alleen al in 2000 stierven 400.000 Amerikanen aan de complicaties van zwaarlijvigheid (obesitas). Ook het aantal gevallen van type 2-diabetes door overgewicht is explosief toegenomen. Deze ziekte kostte de gemeenschap in 1997 al 44 miljard dollar, in 2002 was dat meer dan het dubbele (92 miljard dollar). Angstwekkend!

Hoe meer kilo's, hoe liever!

Regisseur Morgan Spurlock inspireerde zich voor zijn film op die gegevens. Toch was de belangrijkste aanleiding het proces tegen McDonalds dat twee jaar geleden zoveel opzien baarde in de States. Twee meisjes dienden namelijk een klacht in tegen de hamburgergigant en gaven hem de schuld voor hun zwaarlijvigheid. Hun klacht werd afgewezen, maar veroorzaakte wel onrust bij de publieke opinie. Ondertussen heeft het Amerikaanse Congres een wet goedgekeurd die het vervolgen van bedrijven op beschuldiging van het veroorzaken van obesitas verbiedt… Maar laten we terugkeren naar de film. Morgan Spurlock gaat gedurende 30 dagen drie keer per dag bij McDonalds eten. Telkens als men hem een Supersize-portie voorstelt (die bij ons niet bestaat), laat hij zich verleiden (in totaal 9 keer). Verder probeert hij alle verkrijgbare menu's uit en doet hij zo weinig mogelijk aan lichaamsbeweging (hij neemt een taxi naar het restaurant of laat het eten thuis bezorgen).

Artikel gepubliceerd door op 07/09/2004

Vindt u het artikel interessant?