• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Mooie beelden en heerlijke stralingen!

Mooie beelden en heerlijke stralingen! Scanners bieden ons steeds mooiere beelden. Zo is er een gloednieuwe scanner - die nog in de experimentele fase zit - die rechtstreeks hart en bloedvaten in beeld kan brengen. Voor deze mooie beelden moet wel een zware prijs betaald worden aan extra straling, waardoor het kankerrisico op termijn toeneemt.

Bij vermoeden van een hartinfarct wordt vandaag een coronariografie uitgevoerd, d.w.z. een röntgenfoto van de kransslagaders na injectie met een contraststof (opacificatie). Die stof moet rechtstreeks in de te bekijken slagaders worden gespoten, via een sonde die wordt ingebracht in de dijslagader en tot in het hart wordt geleid. Kortom, het gaat om een zwaar, invasief onderzoek dat moet gebeuren in het ziekenhuis.

In de nabije toekomst zal een hartscan rechtstreeks bij de radioloog kunnen gebeuren. De eerste beschikbare beelden van zo'n scanner, die momenteel nog in de experimentele fase zit, zijn ronduit indrukwekkend. Vergeet niet dat, om een driedimensionaal beeld van het hart te kunnen reconstrueren, er zeer veel clichés nodig zijn in zeer weinig tijd. Dat kan door de scanner in slechts vijf seconden rond het hart te doen draaien!

Er komen ook nieuwe scannertoepassingen bij, bijvoorbeeld om longkanker op te sporen bij rokers of ex-rokers met hoog risico. Zo is bewezen dat één scan per jaar 75 % van de patiënten kan redden, terwijl dat bij een gewone radiografie van de longen slechts 15 % is.

Helaas is er ook een keerzijde aan de medaille: de moderne scanners geven steeds meer straling af. Dat is ronduit zorgwekkend, want die straling heeft een heel nefaste bijwerking: kanker… Vandaar dat radiologen voortaan een nieuw principe hanteren: "Alara", wat staat voor "As low as reasonably available" (de kleinst mogelijke dosis). Het gaat er daarbij om, de laagst mogelijke dosis te bepalen om beelden te krijgen van voldoende kwaliteit voor de diagnose in kwestie.

In de praktijk is het nuttig om na te gaan hoeveel bestralingen u vroeger al hebt gehad, zodat de radioloog weet welke methode en welke stralingsdosis hij het best gebruikt.

Schrijf u gratis in op de newsletter van e-gezondheid !

Artikel gepubliceerd door op 29/03/2005

Bronnen: Le Figaro, donderdag 4 februari 2005, rubriek Wetenschap en Geneeskunde.

Vindt u het artikel interessant?