• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  2 mening
 • Getuigenissen (0)

Montignac-dieet

Montignac-dieet

Eigenlijk moeten we het niet hebben over het Montignac-dieet, maar over de Montignac-methode.

Michel Montignac, hogere kader in de internationale farmaceutische industrie en als kind al zwaarlijvig, publiceerde in 1986 zijn eerste boek over afvallen ondanks zakenlunches. Het werk was meteen een succes. Zijn tweede en ook bekendste boek, met de best uitdagende titel "Ik eet, dus ik val af", gaf hem eeuwige bekendheid.

Na deze werken volgden nog andere waarin Montignac zijn methode verder uitwerkte en aanpaste aan de nieuwste ontwikkelingen in de voedingsleer. Michel Montignac ontwikkelde ook zijn eigen merk en bracht de producten die bij zijn methode hoorden in de handel.

Principes van het Montignacdieet

Hoewel de auteur zich altijd tegen deze bewering heeft verzet, is het basisprincipe van het Montignacdieet om geen voedingsmiddelen te mengen.

De laatste versie van de methode gaat vooral over het uitsluiten van producten met een verhoogde glycemische index en het niet in één maaltijd combineren van bepaalde categorieën van voedingsstoffen. Zo worden de combinatie koolhydraten/vetten en de combinatie dierlijke eiwitten (vlees,vis) en zetmeelhoudende producten (koolhydraten) afgeraden.

De combinatie eiwitten/vetten is dan weer wel toegelaten. Fruit hoort tussen de maaltijden door gegeten te worden, en dus nooit als toetje.

Het Montignacdieet bestaat uit twee fases:

 • In de eerste fase moet de kuurder alle suikers en gezoete producten laten. Ook producten met een verhoogde glycemische index (de lijst wordt bij de boeken gevoegd), noten en andere granen of zaden zijn verboden. Hij mag in één en dezelfde maaltijd geen vlees, vis, charcuterie, eieren of kaas combineren met brood, pasta of andere graansoorten. Zuivelproducten met 0% vetgehalte combineren met volkorenbrood (Montignacproduct) mag wel. De kuurder mag onbeperkt eiwit- en vethoudende producten (vlees, vis met saus, charcuterie, kaas enz.) eten, maar hij moet koolhydraatrijke producten met een lage glycemische index (volkorenbrood, volle granen…) beperken. Hij gebruikt liefst "goede" vetzuren zoals olijfolie.

 • Als hij flink is afgevallen, gaat hij naar fase 2. De zogenaamde stabilisatiefase.

Suikers (alle soorten) en producten met een verhoogde glycemische index blijven ook nu verboden. Maar de kuurder hoeft niet meer te letten op de voedingscombinaties en hij mag ook noten en granen eten. Ook wijn mag, zij het met mate.

Voordelen van het Montignacdieet

 • Het dieet is perfect te verzoenen met een sociaal leven. De kuurder kan afvallen ook als hij vaak op restaurant gaat. De regels worden in het eerste boek uit de doeken gedaan.

 • De kuurder mag eten tot hij zich verzadigd voelt en aangezien de voeding veel eiwitten en vezels bevat, krijgt hij geen aanvallen van honger.

 • In de eerste fase valt hij heel snel af (dat geldt vooral voor mannen). Fase 2 is een evenwichtig en eerder caloriearm dieet.

Bijgewerkt door Paule Neyrat, diëtiste op 23/03/2014
Origineel artikel geschreven door op 02/05/2011

Deze fiche maakt deel uit van de gids Gids Gezonde voeding en slank, rubriek Verschillende diëten beoordeeld door E-gezondheid, rubriek Onschuldige diëten

Vindt u het artikel interessant?
 
spreek mee op E-gezondheid
Preview

*Verplicht in te vullen om een reactie te versturen

Gegevensbescherming
Preview

*Verplicht in te vullen om een reactie te versturen

Gegevensbescherming

Uw interactief gedeelte over Dieet

Neem deel aan de meest recente discussies

 • Hallo iedereen, Ik ben nieuw op dit forum, dus ik weet niet of ik dit onder de juiste categorie ...

  Par azerty123 17/07/2014 - 08h57

  0
  antwoord
  448 raadplegingen
 • beste Ik ben een half jaar geleden gestopt met roken, met als nadeel dat ik 10 kilo ben ...

  Par fightforhappyness 21/12/2013 - 22h32

  2
  antwoorden
  1275 raadplegingen
 • Mijn echtgenote heeft in haar leven reeds verschillende diëten gevolgd, waaronder ook een ...

  Par Ree. 27/04/2013 - 13h19

  15
  antwoorden
  17792 raadplegingen
 •   Dag iedereen , Ik ben een meisje van 16 en eet zoals iedereen graag snoep en chocolat. Maar ...

  Par kwebbel 06/03/2013 - 18h54

  2
  antwoorden
  1549 raadplegingen
 • hoi iedereen,   Ik heb enekle maanden verschillende diëten bestudeerd, mijn eigen ervaringen ...

  Par Phytje 21/02/2013 - 21h47

  2
  antwoorden
  1848 raadplegingen