• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Mogen broze harten feesten?

Mogen broze harten feesten? Moeten mensen met een zwak hart opletten tijdens de eindejaarsfeesten? Ze moeten vooral de juiste trucs leren…

Dokter, wat mag ik doen? Die vraag keert elk jaar terug tijdens de feesten, en het antwoord luidt: alles wat goed is!

Zijn excessen echt prettig?

De echte vraag die u zich moet stellen, luidt: zijn excessen echt prettig ? Het probleem van de eindejaarsfeesten zijn namelijk excessen, vooral dan te veel eten en drinken. Zijn een gezwollen buik en kloppende slapen een prettig gevoel? Zegt u niet telkens weer: dat overkomt me nooit meer? Hoofdpijn, slapeloosheid, misselijkheid en uitputting zijn al te vaak de gevolgen van overdaad, met alle spijt- en schuldgevoelens van dien… Zelfs als u hartlijder bent, mag u alles eten en alcohol drinken. U hoeft zich niet voortdurend af te vragen wat goed en slecht voor u is, want een feest moet een uitzonderlijke en ludieke gebeurtenis blijven, anders is het geen feest meer.

Enkele trucs

Het komt er vooral op aan dat u zich niet laat vangen, veeleer dan dat u voortdurend zit op te letten. Onze hersenen snakken immers naar sensaties en calorieën, en we trappen er makkelijk in. Aan ons dus om hun te slim af te zijn, zodat we alleen maar de lusten ervaren en niet de lasten! Er bestaan daarvoor trucjes genoeg, maar u moet ze wel kennen. Ziehier de belangrijkste:

 • Help mee bij de voorbereiding: op die manier kunt u mee de gerechten helpen kiezen die goed zijn voor u. Tijdens de voorbereidingsfase stellen we ons immers redelijker op dan tijdens de consumptiefase... Dus: ja aan oesters, vis, schaaldieren, bereide groenten, lichte of fruitdesserts enz.
 • Informeer naar de volledige samenstelling van de maaltijd: op die manier kunt u zich motiveren om nog een 'plaatsje' te houden voor wat u het liefst eet.
 • Bedien u verschillende keren. Schep niet alles tegelijk op uw bord, want dan doet u zichzelf twee keer tekort: als u zich bedient en als de anderen zich een tweede keer bedienen. Neem dus telkens een beetje, dat is psychologisch makkelijker. Bovendien kunt u zeggen aan diegenen die aandringen: 'Ik ga straks nog wat nemen!'.
 • Wees niet bang om te mengen. U mag gerust verschillende wijnen drinken, zij het met mate; het kan u zelfs helpen. Eén glas van elk: witte wijn, rode wijn en likeurwijn. Dan zit u nog maar aan drie glazen! Da's veel beter dan als u te veel drinkt van één enkele wijn.
 • Drink alleen de beste wijn: dat is een andere mogelijkheid. U kiest bij het begin van de maaltijd de wijn die u het best bevalt en houdt het bij die ene wijnsoort.
U hebt de truc begrepen? Het komt erop aan uw hersenen een perspectief te bieden op heel korte termijn: ik neem slechts een beetje, maar ik ga me straks nog eens bedienen. Ik sla dit gerecht over, maar ik proef van beide desserts. Ik neem slechts één glas, maar degusteer straks een andere wijn, enz. Op die manier creëert u een win-winsituatie! En aangezien onze hersenen de zetel zijn van het genot, kunnen we er maar beter goed mee staan...

Artikel gepubliceerd door op 30/12/2003

Vindt u het artikel interessant?