• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Getuigenissen (0)

Moeten we onze kinderen voedingssupplementen geven?

Moeten we onze kinderen voedingssupplementen geven?

Vitamines en mineralen zijn essentiële elementen voor opgroeiende kinderen, maar net als bij volwassenen volstaat een gezonde en afwisselende voeding  meestal om hun behoeftes te dekken.

Toch is de verleiding groot - en zeker in de winter - om kinderen een aantal voedingssupplementen te geven die ze door de winter moeten helpen. Hoe zit het nu? Moeten we onze kinderen voedingssupplementen geven, en zo ja, welke?

Geen zelfmedicatie via voedingssupplementen bij kinderen!

Een voedingssupplement is alleen verantwoord als er ook een tekort is, en alleen de huisarts of de kinderarts kan daarover oordelen.

Goed om te weten: sommige infecties, chronische ziektes of eetstoornissen kunnen tot tekorten leiden. In dat geval is de inname van voedingssupplementen noodzakelijk. Maar ook hier is alleen de arts bevoegd om ze voor te schrijven en hij zal geval per geval beoordelen.

 

Wat moet u onthouden? Geef uw kind nooit voedingssupplementen zonder vooraf een arts om raad te vragen! Zelfmedicatie via voedingssupplementen is ten sterkste af te raden bij kinderen, vooral omdat er gevaar is voor schadelijke overdosissen en bijwerkingen!

De arts kan het wel nodig achten om een supplement voor te schrijven. De meest voorkomende zijn onder meer vitamine D, vitamine K, fluor en ijzer.

 

Preventieve aanvulling met vitamine K

Alle baby’s krijgen bij hun geboorte twee dosissen vitamine K. Deze stof is van levensbelang voor de stolling van het bloed. Daarna krijgen kinderen die enkel borstvoeding krijgen nog drie maanden lang 2 mg vitamine K per week.

 

Artikel gepubliceerd door op 02/01/2013

Bronnen: Le guide des compléments alimentaires, Éditions Vidal. Psychologie.com, september 2005, http://www.psychologies.com/Nutrition/Equilibre/Alimentation-equilibree/Articles-et-Dossiers/Des-complements-voedings-pour-les-kinderen/7Tekorten-sous-surveillance

Afssa

Dit artikel maakt deel uit van het dossier De juiste voedingssupplementen voor de winter

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten

Gezonde voeding en slank
Cerveau, Nerf, Mémoire, Psychisme, Sommeil Oeil, Bouche, Dent, Nez, Gorge, Oreille, Cheveux Coeur, Sein, Poumon, Circulation sanguine Estomac, Intestin, Foie Sexe, Rein, Système urinaire Os, Articulation, Muscle Peau, Ongle Gids Ziekten en aandoeningen Ziekten en aandoeningen
Medische encyclopedie