Moeten we extra antioxidanten innemen?

Moeten we extra antioxidanten innemen? Te weinig antioxidanten innemen zou een verhoogd risico geven op kanker en cardiovasculaire aandoeningen. Hoe kunnen we meer van deze kostbare stoffen in onze voeding krijgen en moeten we supplementen van antioxidanten gaan nemen om ons te beschermen tegen deze ernstige aandoeningen?

Wat zijn antioxidanten?


Sommige antioxidanten worden door ons lichaam aangemaakt, andere krijgen we binnen via onze voeding. Deze stoffen helpen ons lichaam om van de vrije radicalen af te raken. Vrije radicalen zijn een afgeleid product van zuurstof, de basisstof die door onze cellen wordt gebruikt. Als die in te grote hoeveelheid aanwezig zijn, zijn ze schadelijk voor de cellen en werken ze veroudering en chronische ziekten zoals kanker en hart- en vaataandoeningen in de hand.

Antioxidanten voorkomen chronische ziekten


Studies bewijzen het: mensen die te weinig antioxidanten binnenkrijgen en die dus niet genoeg vrije radicalen afstoten, krijgen makkelijker kanker en cardiovasculaire aandoeningen.
Er bestaan anderzijds geen studies die aantonen dat we deze chronische aandoeningen kunnen bestrijden door hoge dosissen voedingssupplementen met antioxidanten te slikken. Integendeel zelfs, zulke dosissen antioxidanten zouden mogelijk zelfs giftig zijn.
Met andere woorden: extra antioxidanten innemen via voedingssupplementen zou maar zelden nodig zijn. De juiste dosis antioxidanten zou uit onze voeding moeten komen. En die moet normaal ook de enige bron zijn.

Artikel gepubliceerd door op 12/10/2009

Bronnen: Impact médecine, 18 september 2008.

Vindt u het artikel interessant?