• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  1 mening
 • Commentaren (0)

Moeten we bang zijn van onze psychotherapeut?

Artikel gepubliceerd door op 27/01/2014


Moeten we bang zijn van onze psychotherapeut?

Nee, deze titel wil niet alleen provoceren.

Onze vrees voor een psychotherapeut is of was soms gerechtigd, omdat tot vandaag iedereen zich psychotherapeut kon noemen.

Ook uw slager bijvoorbeeld.

Psycholoog, psychiater, psychotherapeute, psychoanalyticus, enz. Er heerst heel wat verwarring over de termen van de niet-medicamenteuze behandeling van psychische stoornissen. Voor wie er niet specifiek over gelezen heeft, is het meestal moeilijk om een onderscheid te maken tussen al die titels. Nochtans hebben ze maar één ding gemeen: ze beginnen allemaal met dezelfde lettergreep: "psy".

Beginnen we bij het begin: psychotherapeut

        

De makkelijkst te ontcijferen term is die van "psychotherapeut": psy staat voor de ziekten of problemen die onze geest of psyche, of onze ziel, aangaan; therapeut staat voor het helende aspect. Een psychotherapeut is dus iemand die de ziel geneest. Maar in tegenstelling tot tal van andere domeinen in de gezondheidssector - zoals dermatologie, pneumologie en cardiologie - bestaat er niet zoiets als één school voor psychotherapie. Afhankelijk van hoe de psychische problemen worden aangepakt, geïnterpreteerd en behandeld, krijgt de patiënt te maken met een analytische psychotherapeut (de school van Freud of zijn volgelingen), een gedragspsychotherapeut (die hecht meer belang aan de strategieën van het denken en de gedragingen dan aan onbewuste trauma’s uit de kindertijd), een gezinstherapeut (aanpak en begeleiding van het gezin), enz.

Is mijn loodgieter psychotherapeut?

De kans is erg klein dat uw loodgieter of fitnessleraar een psychotherapeut is. Maar het probleem is dat de titel niet beschermd is door de wet, wat wel het geval is met de titel van psycholoog. Iedereen kon dus tot voor kort naast zijn voordeur of op zijn brievenbus een plaat hangen met daarop in koeien van letters: «PSYCHOTHERAPEUT». Uw psychiater heeft wel een erkenning nodig om bijvoorbeeld loodgieter te worden, maar omgekeerd kon uw loodgieter vroeger zomaar plots verklaren dat hij psychotherapeut was geworden.

Eindelijk een beetje bescherming

Het heeft decennia geduurd, maar nu zijn de titel van psychotherapeut en de psychotherapiepraktijk dan toch eindelijk wettelijk omkaderd. Binnenkort zullen alleen professionele gezondheidswerkers en mensen met een bachelortitel in de psychologie, de pedagogie of de sociale wetenschappen en die na hun studie een opleiding van minstens vier jaar hebben gevolgd in een erkende school voor psychotherapie de titel van psychotherapeut  nog kunnen voeren.

Waarom mensen met alleen een bacheloropleiding en geen masteropleiding? Waarom komen ook sociologen en pedagogen in aanmerking? Er bestaat nog heel wat controverse over dit onderwerp, maar het zou ons te ver voeren om erop in te gaan.

Wat er ook van zij, over enkele maanden (normaal zou de wet in de loop van 2014 definitief ingang moeten vinden) loopt u geen gevaar meer om tegenover een compleet onbekwaam iemand te komen zitten die zich op volledig wettelijke wijze de titel van psychotherapeut aanmatigt.

En de andere ‘psy’s’?

Eerst nog even herhalen: een psychotherapeut is dus in de toekomst iemand - en vaak komt hij uit de gezondheidssector - die een niet op medicijnen gebaseerde therapie toepast om psychische ziekten (depressie, angststoornissen, enz.) te behandelen. Die therapie is vaak gebaseerd op het gebruik van taal. Hij heeft daarvoor een opleiding van minstens vier jaar psychotherapie gekregen.

Maar wie kan zich psychiater noemen?
Een psychiater is een arts die de specialisatie psychiatrie heeft gevolg en die bevoegd is om geneesmiddelen voor te schrijven om psychische ziekten te behandelen. Maar als hij geen opleiding psychotherapie heeft gevolgd, is hij geen psychotherapeut. Omgekeerd kan hij wel psychiater en psychotherapeut zijn.

En psycholoog?
Een psycholoog heeft vijf jaar universitaire studie achter de rug en heeft een master in de psychologie. Maar ook hier geldt: een psycholoog die geen opleiding psychotherapie heeft gevolgd, is geen therapeut.

Of psychoanalyticus?
Psychoanalyse is in feite een van de scholen in de psychotherapie, net als gezinstherapie of gedragstherapie. Een psychoanalyticus is dus altijd een psychotherapeut. En al naargelang zijn basisopleiding kan hij arts zijn, psycholoog, maar ook verpleegkundige, socioloog, enz.

Hebt u na deze lastige les behoefte aan een relaxatiesessie bij een relaxatietherapeut? Dat is uw goed recht, maar let op want een relaxatietherapeut is geen wettelijk beschermde titel…

Artikel gepubliceerd door op 27/01/2014

Deze post maakt deel uit van de blog van Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste , Blog van de redactie

Vindt u het artikel interessant?
 
Bekijk ook de andere blogposts :
Tinder nu ook voor psychotherapie? Brrrrr…

Door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 29/06/2015 14:47

 • rating
 • rating
 • rating
 • rating
 • rating

Een psycholoog of psychiater vinden: haast en spoed is…. Een psychotherapeut vinden is vaak een wat delicate opgave. Er zijn heel wat elementen waarmee we rekening moeten houden. De eerste vraag is ...

Psychotherapie via de telefoon: een goed idee?

Door Barbara Delbrouck, gezondheidsjournaliste op 8/10/2012 00:00

 • rating
 • rating
 • rating
 • rating
 • rating

De sessie bij de psychotherapeut, een tijdrovende activiteit Weg moeten blijven op kantoor voor een afspraak bij de dokter is al niet makkelijk. Weg moeten blijven voor de psychotherapeut ligt nog ...