Moeten we bang zijn van onze psychotherapeut?

Gepubliceerd door Dr Philippe Violon op 27/01/2014 - 10h01
-A +A

PUB

Eindelijk een beetje bescherming

Het heeft decennia geduurd, maar nu zijn de titel van psychotherapeut en de psychotherapiepraktijk dan toch eindelijk wettelijk omkaderd. Binnenkort zullen alleen professionele gezondheidswerkers en mensen met een bachelortitel in de psychologie, de pedagogie of de sociale wetenschappen en die na hun studie een opleiding van minstens vier jaar hebben gevolgd in een erkende school voor psychotherapie de titel van psychotherapeut  nog kunnen voeren.

Waarom mensen met alleen een bacheloropleiding en geen masteropleiding? Waarom komen ook sociologen en pedagogen in aanmerking? Er bestaat nog heel wat controverse over dit onderwerp, maar het zou ons te ver voeren om erop in te gaan.

Wat er ook van zij, over enkele maanden (normaal zou de wet in de loop van 2014 definitief ingang moeten vinden) loopt u geen gevaar meer om tegenover een compleet onbekwaam iemand te komen zitten die zich op volledig wettelijke wijze de titel van psychotherapeut aanmatigt.

En de andere ‘psy’s’?

Eerst nog even herhalen: een psychotherapeut is dus in de toekomst iemand - en vaak komt hij uit de gezondheidssector - die een niet op medicijnen gebaseerde therapie toepast om psychische ziekten (depressie, angststoornissen, enz.) te behandelen. Die therapie is vaak gebaseerd op het gebruik van taal. Hij heeft daarvoor een opleiding van minstens vier jaar psychotherapie gekregen.

Maar wie kan zich psychiater noemen?
Een psychiater is een arts die de specialisatie psychiatrie heeft gevolg en die bevoegd is om geneesmiddelen voor te schrijven om psychische ziekten te behandelen. Maar als hij geen opleiding psychotherapie heeft gevolgd, is hij geen psychotherapeut. Omgekeerd kan hij wel psychiater en psychotherapeut zijn.

En psycholoog?
Een psycholoog heeft vijf jaar universitaire studie achter de rug en heeft een master in de psychologie. Maar ook hier geldt: een psycholoog die geen opleiding psychotherapie heeft gevolgd, is geen therapeut.

Of psychoanalyticus?
Psychoanalyse is in feite een van de scholen in de psychotherapie, net als gezinstherapie of gedragstherapie. Een psychoanalyticus is dus altijd een psychotherapeut. En al naargelang zijn basisopleiding kan hij arts zijn, psycholoog, maar ook verpleegkundige, socioloog, enz.

Hebt u na deze lastige les behoefte aan een relaxatiesessie bij een relaxatietherapeut? Dat is uw goed recht, maar let op want een relaxatietherapeut is geen wettelijk beschermde titel…

Post gepubliceerd door Dr Philippe Violon op 27/01/2014 - 10h01
Ce billet fait partie du blog : Blog van de redactie
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB