• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Moeten ouderen gevaccineerd worden?

Moeten ouderen gevaccineerd worden?Bij vaccinatie denkt men doorgaans aan kindjes, maar ook volwassenen worden bedreigd door infecties die voorkomen kunnen worden. En ook oudere volwassenen of senioren moeten de nodige vaccins krijgen.

Voor vaccins voor senioren, zijn er geen kalenders, geen verplichtingen en zelfs geen onderzoeksresultaten terzake. En dat terwijl vaccins bijzonder belangrijk zijn op hogere leeftijd. Het organisme is fragieler en heeft alle hulp nodig die het kan krijgen. Het griepvaccin geraakt stilaan ingeburgerd, maar er zijn nog meer doeltreffende preventieve maatregelen die vaak over het hoofd gezien worden. Zo is er bijvoorbeeld het vaccin tegen tetanus dat vaak vergeten wordt bij alle volwassenen, ook de oudere. En er is nog meer...

Universele vaccins

Neem bijvoorbeeld hepatitis B. Niet meer dan 6% van de 55-plussers is tegen de ziekte beschermd door een vaccin. De aandoening komt niet zo vaak voor bij senioren en vormt geen bedreiging voor de volksgezondheid, maar wel voor het individu. Hepatitis B is een ernstige ziekte die kan leiden tot cirrose of leverkanker. Het is een seksueel overdraagbare ziekte wat maakt dat ze minder gevaarlijk lijkt voor senioren. Ten onrechte. Het is een feit dat 7% van de Europeanen die naar endemische gebieden reizen ter plaatse verzorgd moet worden, inclusief met transfusies of injecties. Ook zo kan men besmet geraken met hepatitis B. Een vaccin moet dan ook overwogen worden.

Specifieke vaccins

Er gaat minder aandacht naar infecties met pneumokokken dan naar infecties met het griepvirus die in dezelfde periode van het jaar voorkomen en die zich op dezelfde manier verspreiden. Er worden veel minder vaccins toegediend tegen pneumokokken dan tegen griep. En dat terwijl het nog altijd een dodelijke ziekte is met 2000 overlijdens per jaar volgens cijfers van de Franstalige gemeenschap in België. Mensen met een meer fragiele gezondheid zoals senioren zijn er het grootste slachtoffer van. Het goede nieuws is dat het vaccin niet jaarlijks moet worden toegediend zoals dat tegen griep.

Artikel gepubliceerd door op 08/01/2008

Bronnen: Fisch A., Neurologie Psychiatrie Geriatrie A4, november-december 2004, pp 22-25; www.jim.fr.

Vindt u het artikel interessant?