Isabelle Eustache

Moeten elektroshocks opnieuw ingevoerd worden?

Gepubliceerd door Isabelle Eustache op 03/06/2003 - 00h00
-A +A

Psychiaters zijn ongetwijfeld bijzonder gevoelig voor geruchten, en de beruchte film "One Flow over the Cuckoo's Nest" richt nog altijd ravage aan. En ook zijn elektroshocks weer volop in als behandeling tegen depressie, hun indicaties bij psychosen blijven zeer laag, ondanks een aantal argumenten die in hun voordeel pleiten. We hadden daarover een gesprek met dr. Patrick Lemoine*.

e-gezondheid: Elektroshocks hebben nog altijd een zeer slechte reputatie. Waarom?

Dr. Patrick Lemoine: Mei 68, "One Flow over the Cuckoo's Nest" en de antipsychiatrie ("Geestesziekten bestaan niet, maar zijn slechts symptomen van een giftige (kapitalistische) maatschappij") hebben deze techniek volledig in onbruik doen raken. Psychiatrische instellingen moesten verdwijnen, net als hun symbolen, waarvan de elektroshock de meest "repressieve en gewelddadige" was. Bovendien waren er in die tijd uitwassen: indicaties voor elektroshocks om financiële of disciplinaire veeleer dan om klinische redenen. Met traumatische nevengevolgen. Al die factoren hebben er mee voor gezorgd dat deze techniek nog altijd kampt met een uiterst slechte reputatie.

e-gezondheid: Heeft deze techniek nog altijd haar plaats in de moderne geneeskunde? Zou ze niet beter vervangen worden door antipsychotica?

Dr. Patrick Lemoine: Elektroshocks hebben meer dan ooit hun plaats, vooral nu de indicaties onomstotelijk vaststaan en geëvalueerd zijn. Er is trouwens een consensusconferentie over gehouden, en ze zijn goedgekeurd door de WGO. Ze zijn onvervangbaar als het gaat om melancholie, vooral als die gepaard gaat met angststoornissen of delirium, en bij andere indicaties (catatonie, agitatie, resistente depressies, depressie bij zwangere vrouwen) hebben ze bijzonder spectaculaire resultaten opgeleverd, terwijl antipsychotica of antidepressiva net gefaald hebben in die domeinen.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache op 03/06/2003 - 00h00 Fink M., Psychiatry on line, april 2002. * Psychiater en specialist in slaap- en depressiestoornissen in het CHS (gespecialiseerd ziekenhuiscentrum) le Vinatier, Bron. Schreef in 2002 het boek " Le sexe des larmes, pourquoi les femmes pleurent-elles plus que les hommes? ", Uitgeverij Robert Laffont, uitgeversprijs 16,6 euro.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Aids: tritherapieën blijven doeltreffend Geüpdatet op 22/07/2003 - 00h00

Tritherapieën worden voorgeschreven sinds 1996 en hebben de aids-mortaliteit spectaculair doen dalen. Zeven jaar later zijn ze nog altijd doeltreffend: het aantal nieuwe gevallen is met 50 % afgenomen, het sterfterisico met 40 %.

Een heelkundige robot achtervolgt James Bond Geüpdatet op 17/12/2002 - 00h00

De vedette in één van de eerste scènes van de allerlaatste James Bond-film heet DaVinci. Naast zijn cinematografische activiteiten steekt die beroemde heelkundige robot ook de geneeskunde een handje toe.

Lach uw hart gezond! Geüpdatet op 19/04/2005 - 00h00

"Huur een komische film en bel me morgenvroeg eens terug!" Een gek voorschrift?! Helemaal niet, als we de besluiten van een recente Amerikaanse studie mogen geloven, die aantoonde dat lachen een goede remedie voor het hart kan zijn.

Meer artikels