Moeten cowboys geopereerd worden?

Gepubliceerd door Gilles Goetghebuer, gezondheidsjournalist op 17/05/2005 - 00h00
-A +A

In de orthopedie worden O-benen (of cowboybenen) aangeduid met de term "genu varum". Deze afwijking stelt meestal geen problemen, tenzij de patiënt intensief sport.

PUB

Bij genu varum staan de knieën ver uit elkaar in rechtstaande houding met de voeten tegen elkaar. Genu valgum is het omgekeerde: de voeten blijven minstens zes cm uit elkaar, terwijl de knieën elkaar raken. Op zich is dat niet ernstig. Het lichaam hervindt zijn evenwicht dankzij de schitterende plasticiteit van ons orthopedisch materiaal. Wat doet het er dan toe als de benen niet perfect recht zijn. Het belet niemand om te leven of te sporten! Denken we maar aan Garrincha, de beroemde Braziliaanse voetballer uit de jaren 60. Door de vorm van zijn benen kon hij makkelijker haakbewegingen maken met de buitenkant van de voet, waarmee hij de beste buitenspelers ter wereld wist te verschalken. Op dezelfde manier zal een sterdanseres makkelijker een "grand écart" kunnen uitvoeren als haar dijbeenhalzen lichtjes openstaan, en zullen haar spitzen eenvoudiger zijn als haar voetzool sterk gewelfd is. We herinneren ons ook sprinters als Michael Johnson, die met zijn voeten naar buiten liep, of Marion Jones, wier teentoppen lichtjes naar binnen stonden.

Er zou geen enkele reden zijn om ons zorgen te maken over eventuele vervormingen van het bewegingsapparaat als er niet het risico was om ons kraakbeen vroegtijdig te verslijten! Want daar knelt precies het schoentje. Een dragend gewricht moet de druk kunnen verdelen over een zo groot mogelijk oppervlak. Als de botsegmenten niet op één lijn zitten, bestaat er gevaar voor kraakbeenslijtage en vroegtijdige artrose.

Opereren of niet?

Intens sporten houdt risico's in als u niet de perfecte strategie toepast. In dat geval mag u rond uw 40ste artrose verwachten, en daar valt helaas niet veel tegen te doen.

De voorbije decennia zijn verschillende chirurgische oplossingen uitgeprobeerd. Osteotomie bijvoorbeeld, waarbij het bot gewoon dwars doorgesneden wordt om de natuurlijke as te herstellen en op die manier het zieke heup- of kniekraakbeen te verlichten. Die ingreep werd tot een tiental jaar terug massaal uitgevoerd, vooral om de plaatsing van de eerste prothese uit te stellen. Ondertussen is de geneeskunde echter geëvolueerd. Zo bestaan er vandaag resistenter en makkelijker te vervangen modellen. Die worden zonder aarzelen geplaatst bij jongere patiënten, als alternatief voor osteotomie.

Schrijf u gratis in op de newsletter van e-gezondheid !

Gepubliceerd door Gilles Goetghebuer, gezondheidsjournalist op 17/05/2005 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
X-benen: een defect aan de knieën Geüpdatet op 02/04/2013 - 17h12

X-benen of genua valga is een afwijking aan de knieën waardoor de onderbenen naar buiten zijn gebogen en de knieën dus in een X-vorm staan . Wat is de oorzaak van genua valga of X-benen? welke complicatiesbrengt het mee en wat valt er aan te doen?

Artrose: niet alleen de leeftijd speelt een rol! Gepubliceerd op 24/09/2013 - 06h44

Artrose is een veelvoorkomende aandoening waarbij sprake is van abnormale slijtage van de gewrichten. De ziekte komt veel meer voor na 50 jaar, maar men mag hieruit niet afleiden dat ze uitsluitend het gevolg is van de leeftijd. Het gewicht en repeti...

De veneuze ziekte: wat is de betekenis van 'zware benen'? Geüpdatet op 07/07/2009 - 00h00

Hoeveel Belgen hebben last van hun benen? Er bestaat geen officieel cijfer, maar als we ons baseren op de buurlanden, zou zeker meer dan 20% van de bevolking last hebben van zware benen . Zware benen zijn geen ziekte op zich, maar ze zijn wel een mog...

Meer artikels