• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Moeten baby's al de muis kunnen hanteren?

Moeten baby's al de muis kunnen hanteren? Educatieve cd-roms voor kinderen tussen 18 en 36 maanden gaan als zoete broodjes de deur uit, en de speciale toetsenborden voor baby's en mini-pc's zijn niet meer weg te denken uit de speelgoedrekken. Maar is het wel aan te raden om kinderen zo vroeg vertrouwd te maken met de pc?

De pc is een leer- en speelinstrument, zowel thuis als op school. Kinderen zijn er razendsnel mee weg en zijn dol op dit interactieve medium. De eerste software voor de allerkleinsten (vanaf 18 maanden) is zeer ludiek en biedt activiteiten waarmee ze sterk vertrouwd zijn, zij het in een andere vorm: kleuren, assembleren en eenvoudige logicaspelletjes. Rond vijf à zes jaar leren ze ermee lezen en rekenen.

Uiteraard zijn er tegenargumenten

Het toenemende gebrek aan beweging bij kinderen krijgt de schuld voor de obesitasepidemie die vandaag de kop opsteekt. Daarbij worden vooral pc en tv met de vinger gewezen. Vandaar de vraag: is onze kinderen van in de wieg vertrouwd willen maken met de computer, niet met vuur spelen? Een kind moet kunnen voelen, ruiken en tasten om nieuwe dingen te ontdekken en zijn verbeelding te voeden. Het probleem met software is dat deze programma's heel weinig ruimte laten voor creativiteit.

Speelgoed als bouwspellen en poppen vormt de eerste fase in die ontdekkingstocht. Die is noodzakelijk om de verbeelding te ontwikkelen. Is het dan niet schadelijk om te vroeg over te schakelen op het abstracte? Een kind onder de drie jaar heeft moeite met de notie abstractie (het feit dat er dingen gebeuren op het scherm als het de muis aanraakt). Is het daar al klaar voor? Is dat wel zinvol? Kinderen hebben nog zoveel andere dingen te leren op die leeftijd… De snelle beelden, de flitsende kleuren, het felle licht: ze vermoeien de ogen en leiden tot visuele overprikkeling. Bovendien benadrukken sommigen dat het materiaal niet aangepast is AAN de allerkleinsten.

Maar het is zoals met alles: een aangepast en matig gebruik kan de baby heel wat nieuws doen ontdekken, zoals met elk speelgoed het geval is. Het komt erop aan dat u hem begeleidt en software kiest die aangepast is aan zijn capaciteiten. Overdaad is uiteraard te mijden. Hou het bij een tiental minuten per sessie, want jonge kinderen kunnen hoe dan ook maar enkele minuten geconcentreerd blijven. Nadien kunt u overschakelen op andere, aanvankelijk meer lichamelijke activiteiten, en op behendigheidsspellen (bouwen, knutselen, kindermaaltijd,…).

Uiteraard mag u nooit forceren. Laat uw kind alleen doen wat het graag doet. Het moet tenslotte ontspanning blijven, zowel voor uw kind als voor uzelf. Dergelijke activiteiten stimuleren niet alleen de zintuigen, maar ook handigheid, concentratie, precisie, respect voor regels, logica, anticipatievermogen, creativiteit,… Ze verhogen ook het ruimtelijk inzicht (naar boven, naar beneden, naar rechts, naar links, naar het midden,…). Bij de meeste cd-roms hoort een zeer actief figuurtje dat het kind stimuleert, gelukwenst en aanmoedigt bij zijn ontdekkingstocht.

Enkele gebruikstips Zet uw kind op uw schoot en begeleid het bij zijn ontdekkingen. Het heeft nood aan uw aanwezigheid en uw uitleg. Op die manier smeedt u een sterke band met zoon- of dochterlief. Profiteer ervan, maar oefen wel geduld. Leer het eerst dat het niet te hard op de toetsen mag drukken, leer het de actieve toetsen te vinden, voorzichtig de muis te bedienen en zich aan de instructies te houden. Het kind moet minstens 50 cm van het scherm zitten. Stel het geluid zo laag mogelijk, om het niet te veel te vermoeien. De keuze van het materiaal is zeer belangrijk. Het moet goed aangepast zijn aan de capaciteiten van uw kind. Hou veeleer rekening met zijn vertrouwdheid met de computer dan met zijn leeftijd. Zogenaamde "evolutieve" software is aantrekkelijk omdat ze jaren meegaat, maar uiteindelijk is ze toch vaak minder interessant, want ze biedt minder spelmogelijkheden per niveau. De meeste multimediaproducten op de markt zijn ontworpen in samenwerking met kinderdeskundigen.

Schrijf u gratis in op de newsletter van e-gezondheid !

Artikel gepubliceerd door op 01/02/2005

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten

image_format_460_230

Moeten baby’s schoenen dragen of niet?

 • Tot voor kort was de raad aan ouders: laat uw kind schoenen dragen zo gauw het begint te lopen. De schoenen moesten ...
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating