• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  1 mening
 • Commentaren (0)

Moet u uw geneesmiddelen blijven nemen bij een hittegolf?

Moet u uw geneesmiddelen blijven nemen bij een hittegolf?

Zelfs als het kwik uitzonderlijk hoog klimt, mag u uw medicatie absoluut niet stopzetten zonder doktersadvies.

Wel moet u bepaalde voorzorgen nemen.

Geneesmiddelen en warmte: welk advies?

Wat een hittegolf kan teweegbrengen

Als het heet is, heeft ons lichaam het soms moeilijk om zich aan te passen. Dit verschijnsel kan heel snel optreden bij baby's, bejaarden, sporters en chronisch zieken. De zwaarste complicaties zijn uitdroging, een zonnesteek of de verergering van een ziekte. Het uitputtings- en uitdrogingssyndroom manifesteert zich pas na verschillende dagen, maar een hitteslag heeft slechts één tot zes uur nodig.

Dit kan een vervelende nasleep met zich meebrengen als de hitteslag niet snel behandeld wordt.

De symptomen zijn: hoge koorts, bewustzijnsverlies, misselijkheid, braken, hoofdpijn, ijlen en zelfs stuipen. De huid voelt warm aan en is rood en droog, omdat ze niet langer transpireert.

Sommige geneesmiddelen kunnen de risico's verhogen

Sommige geneesmiddelen vormen een risicofactor omdat ze de vochtuitscheiding door de nieren stimuleren, inwerken op de stofwisseling en op het afkoelingsmechanisme van het lichaam, de bloeddruk verlagen of de waakzaamheid verminderen. Ze zijn echter in geen geval de rechtstreekse oorzaak van hitteaandoeningen. Vandaar dat u in geen geval uw vertrouwde medicatie uit eigen initiatief mag stopzetten, zo niet riskeert u complicaties.

Alleen uw huisarts is bevoegd om eventueel de dosis aan te passen. Neem ook geen enkel geneesmiddel dat niet vermeld staat op uw voorschrift, ook niet als het vrij verkrijgbaar is. Zo is aspirine af te raden bij warm weer, want ze hindert de aanpassing van het organisme aan warmte.

Bijgewerkt door Dr. Philippe Presles op 10/08/2014
Origineel artikel geschreven door op 10/08/2004

Bronnen: AFSSAPS " Vous et votre traitement en cas de chaleur " (" U en uw medicatie bij warm weer "), 3 juni 2004, http://agmed.sante.gouv.fr/htm/10/canicule/indcanic.htm

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten