Eén op de twee Belgen corrigeert zijn zicht (met een bril of lenzen). Met het almaar groeiende aanbod aan optische snufjes is het tegenwoordig een hele opgave om de juiste keuze te maken, zowel voor het montuur als voor de correctieglazen. Met het voorschrift van uw oogarts op zak trekt u naar de opticien voor een nieuwe bril. Een montuur kiezen is één ding, maar daarnaast moet u ook een aantal keuzes moeten voor de correctieglazen. Een kleine handleiding om u te helpen uw glazen goed te kiezen.

Drie types van correctieglazen
Welke glazen u kiest, hangt af van het type correctie dat u nodig hebt, maar ook van heel wat andere criteria zoals comfort, esthetisch uitzicht, veiligheid, het soort activiteiten dat u beoefent (vrije tijd, sport, beroep, enz.), visuele voorkeuren, omgeving, enz.
Er bestaan drie types van glazen:
Minerale glazen
Ze zijn van glas en dus heel zwaar en breekbaar. Om die laatste reden zijn ze verboden voor jongeren onder de 18 jaar. Het voordeel van minerale glazen is dat ze krasvrij zijn en bestand zijn tegen chemische agressie. Maar ze worden niet zo veel meer gebruikt en meer en meer vervangen door organische glazen.
Organische glazen
Deze glazen zijn van plastic en dus licht en schokbestendig. Ze kunnen heel dun gemaakt worden en passen zich aan elk type van montuur aan (metaal, titaan, zonder boord, nylondraad, enz.). Het nadeel aan organische glazen is dat er gemakkelijk krassen op komen. Maar ze kunnen voorzien worden van een hardingslaag om dat euvel te verhelpen.
Glazen in polycarbonaat
Dat zijn organische glazen die al in het productieproces een hardingslaag krijgen. De glazen zijn dus beter bestand tegen schokken. Het enige nadeel is dat ze gevoelig zijn voor bepaalde oplosmiddelen.
Vier types van oppervlak
Na de keuze van het materiaal voor het correctieglas komt het oppervlak van het glas aan bod. De keuze daarvan hangt af van wat uw ogen nodig hebben:
Unifocale glazen
Deze glazen hebben één focus en dus één correctie in het glas. Ze corrigeren bijziendheid, verziendheid, astigmatisme of presbyoptie.
Bifocale glazen
Deze glazen hebben een dubbele focus waardoor u er zowel ver als dichtbij mee kunt zien – ver in het bovenste gedeelte van het glas en dichtbij in het onderste gedeelte. De twee optische zones zijn duidelijk van elkaar gescheiden.
Progressieve glazen
Net zoals met bifocale glazen kunt u met progressieve glazen zowel ver als dichtbij zien, maar de overgang van de ene zone naar de andere is niet bruusk, maar geleidelijk en in het midden is er een zone waar u een goed intermediair zicht hebt (u ziet goed op alle afstanden). De scheiding tussen de optische zones is niet zichtbaar.
Interview glazen
Dat zijn glazen voor tussenafstanden (50 tot 70 centimeter) waarmee u zowel dichtbij als intermediair goed ziet. Deze glazen zijn ideaal om bijziendheid te corrigeren (progressieve achteruitgang van het nabijzicht door veroudering van de ooglens en die rond 45 jaar begint). Met dit soort glazen kunt u tegelijk lezen en op een computerscherm werken.
Association nationale pour l’amélioration de la vue (Asnav), www.asnav.org.