• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  6 mening
 • Getuigenissen (0)

Moet men vegetariër worden ?

Moet men vegetariër worden ?

Veeteelt vervuilt de planeet en verbruikt te veel water, de vissen verdwijnen uit de wateren, het vlees is schadelijk voor de gezondheid en zou bepaalde kankers en ziekten bevorderen. 

Moet men vegetariër worden om de planeet te redden en gezond te sterven ?

Water loopt gevaar...

De veeteelt en daarmee verbonden landbouw verbruiken te veel water.

Dat werd duidelijk tijdens de laatste internationale waterconferentie georganiseerd door het SIWI (Stockholm International Water Institute) aan de hand van volgende cijfers: men heeft 15.500 liter water nodig om één kilogram biefstuk te maken en 4.900 liter voor dezelfde hoeveelheid varken. En dat terwijl een kilo rijst maar 3000 liter nodig heeft.

Met andere woorden, elke keer als u een biefstuk van 100 gr eet verbruikt u onbewust en tegen uw zin 1.500 liter water: dat wordt normaal gebruikt om gewassen (granen, soja, ...) te telen die dan weer worden opgegeten door de dieren.

Volgens een rapport van de FAO, de organisatie van de Verenigde Naties voor voeding en landbouw wordt 70% van het mondiaal water gebruikt voor de landbouw bestemd voor het voeden van dieren en dat bezet momenteel 30% van de bewoonbare gronden.

Bovendien, en dat is voor niemand nog een geheim, bedreigt het gebrek aan water onze planeet: daarom is het goed dat u een douche neemt en het water niet koud laat worden tijdens het poetsen van de tanden ! 

Een recent rapport van het Conseil InterAction (samengesteld uit 40 oude wereldleiders) heeft 2025 als datum gesteld: binnen 13 jaar zal er niet meer voldoende water zijn om het nodige voedsel te produceren nodig voor 9 miljard inwoners.  

Winderigheid bij runderen...

Bovendien zijn boeren en winden van het vee - vooral runderen - zijn rijk aan methaan en dragen ze bij aan milieuvervuiling en de opwarming van de aarde. Echt niet leuk ...

Dit is waarom sommige boeren zich hebben aangesloten bij het Eco-Methaan project van de vereniging Bleu-Blanc-Cœur en hun koeien gras, vlas, luzerne en tuinbonen voeden: ze boeren nog steeds en laten ook nog winden, maar deze gassen zijn minder rijk aan methaan.

We kunnen maar hopen dat dit initiatief de rest van de veeteelt bereikt ! Vooral ook omdat hun melk en vlees dan minder verzadige vetzuren bevatten.

Artikel gepubliceerd door op 18/10/2012

Bronnen: www.interactioncouncil.orgwww.fao.org. Archives of Internal Medicine, 12 mars 2012. Red and Processed Meat Consumption and Risk of Incident Coronary Heart Disease, Stroke, and Diabetes Mellitus. A Systematic Review and Meta-Analysis
Renata Micha RD, Sarah K. Wallace BA, Dariush Mozaffarian. www.efsa.europa.euwww.nature.com.

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten

image_format_460_230

Vegetarische voeding

 • Deze voedingswijze gaat terug tot eind 19de eeuw. De economische bloeiperiode tijdens de industriële revolutie maakte ...
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating