Moeilijke kinderen: neem het probleem ernstig!

Gepubliceerd door Marion Garteiser, journaliste santé op 02/09/2015 - 13h08
-A +A

Ouder zijn van een kind dat moeilijk doet aan tafel en heel weinig lust: het is soms een ware nachtmerrie. Uit een recente studie blijkt echter dat dit gedrag ernstig moet worden genomen. Eetproblemen kunnen immers wijzen op echte psychiatrische problemen.

PUB

20 % van alle kinderen zijn moeilijk

Moeilijke kinderen die zeer veeleisend zijn als het op eten aankomt en maar weinig lusten, zijn er genoeg. Volgens een studie bij kinderen tussen twee en zes jaar zijn 20 % van alle kinderen zo lastig aan tafel dat dit weegt op het gezin.

De meeste moeilijke kinderen (17 % van alle kinderen, dus de overgrote meerderheid van die 20 %) zijn “matig” veeleisend: ze lusten ongeveer een tiental producten, en het maakt niet echt uit waar ze eten. 3 % van de allerkleinsten hebben een nog moeilijker verhouding met voeding. Zo hebben ze een afkeer van bepaalde texturen of geuren, en walgen ze zodra ze in de buurt komen van bepaald voedsel, zelfs zonder ervan te eten. Op restaurant gaan bijvoorbeeld is voor hen een ware beproeving, ook al eten ze geen hap.

 

Achter eetproblemen kunnen er ernstiger stoornissen schuilgaan

De meeste kinderartsen zijn het erover eens dat moeilijke kinderen of kinderen die bepaalde gerechten weigeren, de normaalste zaak van de wereld zijn. Vandaar dat de belangrijkste raad aan de ouders luidt: pak de zaken aan met gezond verstand. Bijvoorbeeld: verschillende keren hetzelfde product voorschotelen, om na te gaan of het kind uiteindelijk toch niet “toehapt”, nooit dwingen om te eten, en niet te zwaar tillen aan koppig gedrag.
Bij deze strategieën is echter hoe dan ook voorzichtigheid geboden. Uit de cijfers blijkt immers dat moeilijke kinderen vaker te kampen hebben met ernstiger stoornissen: angst, hyperactiviteit, depressie… Zo ligt het risico op hyperactiviteit (ADHD) bijna dubbel zo hoog bij kinderen die slecht eten, terwijl het risico op depressieve symptomen met de helft toeneemt. Deze combinatie vinden we terug op alle probleemniveaus, maar komt toch vaker voor naargelang het kind moeilijker doet aan tafel.

 

Gepubliceerd door Marion Garteiser, journaliste santé op 02/09/2015 - 13h08

Zucker, N. et al., www.pediatrics.org/cgi/doi/10.1542/peds.2014-2386 DOI: 10.1542/peds.2014-2386

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Ontbijtgranen voor kinderen: met of zonder suiker? Gepubliceerd op 21/02/2011 - 10h06

De gezondheid van kinderen heeft onder meer te maken met hun voeding. Ouders zijn vaak ongerust wanneer het om suiker gaat. Suiker, dat door diëtisten vaak wordt afgeraden, is nochtans aanwezig in zo goed als alle voedingsmiddelen "voor kinderen ". O...

Borstvoeding stilt pijn Geüpdatet op 01/04/2003 - 00h00

Franse artsen stelden vast dat baby's die een prik ondergaan voor bloedafname minder pijn hebben wanneer ze ondertussen borstvoeding krijgen. De reputatie van borstvoeding klimt hierdoor nog hoger.

Op reis met kleine kinderen Gepubliceerd op 20/06/2011 - 17h22

Misschien vertrekt u binnenkort op reis en neemt u ook een kleintje mee. Kleine kinderen zijn kwetsbaar en vergen extra voorzorgsmaatregelen. Met de onderstaande tips zal uw reis en uw verblijf ter plekke in optimale omstandigheden verlopen.

Meer artikels