• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  3 mening
 • Commentaren (0)

Misschien maakt uw smartphone u wel ongelukkig!

Misschien maakt uw smartphone u wel ongelukkig!

"Nog heel even en dan ben ik helemaal van jou, schat!" Uw smartphone voor laten gaan op uw partner zou wel eens een manier kunnen zijn om allebei ongelukkig te worden...

Kent u phubbing?

Snel even op de smartphone kijken want u hebt net het signaal gehoord dat aangeeft dat er een boodschap is binnengelopen. Enkele minuten om het spelletje dat u bezig was af te maken. Een foto van de hond of de pasgeboren baby om op de sociale media te plaatsen… En dat alles terwijl uw allerliefste bij u in de kamer zit. Meer aandacht hebben voor zijn gsm dan voor zijn partner, het komt veel voor… Als u zich daar nog nooit zelf aan schuldig gemaakt hebt, hebt u het vast al eens gezien of moeten ondergaan. Al dat soort gedragingen wordt in het Engels met de term phubbing (soms ook wel telesnubbing) aangegeven.

Ook al nemen al die handelingen soms maar enkele minuten in beslag, ze leiden tot frustratie en spanningen in de relatie.

Hoe meer iemand zijn telefoon boven zijn partner stelt, hoe ongelukkiger hij is

Volgens een heel kleinschalige Amerikaanse studie heeft de gewoonte om bezig te zijn met de smartphone ook als de partner in de buurt is een zware impact op het relatieleven. Partners vinden erdoor minder voldoening in de relatie en zelfs in het leven in het algemeen. De onderzoekers stelden ook vast dat het smartphonegebruik meer gevolgen heeft bij koppels die er woordenwisselingen over hebben. De koppels die ontevreden zijn over hun relatie zijn ook de koppels die het meest lijden onder het bovenmatig (of als bovenmatig ervaren) smartphonegebruik.

De studie is kleinschalig en dus maar een indicatie, maar denk er toch aan: als u vindt dat er in uw relatie energie en wederzijdse aandacht mist, is dat misschien omdat u er niet genoeg aandacht aan besteedt … Dat is bijna normaal: uw partner is maar een mens, en hij of zij staat met één enkele muisklik in verbinding met de hele wereld.

Bijgewerkt door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 05/10/2016
Origineel artikel geschreven door op 05/10/2015

Vindt u het artikel interessant?