• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  1 mening
 • Tips (0)

Misschien bent u wel allergisch voor de zon?

Misschien bent u wel allergisch voor de zon?

Eindelijk is de zon er! Na maanden koud en somber weer zouden we nog bijna vergeten hoe ze eruitziet. Met de tenen spelen in het zand… de vakantie lonkt!

U droomt vast nu al van het mooie kleurtje dat u straks zult hebben. Het plaatje is idyllisch, was het niet van die kleine puistjes die plots overal in uw halsuitsnijding verschijnen. Hebt u er ook jeuk bij? Dan bent u misschien wel allergisch voor de zon en hebt u - met een duur woord last van zomereruptie. Leer de tekenen herkennen, dan kunt u zich ook beter wapenen.

Over welke zonneallergie gaat het?

Belangrijk detail: er bestaat niet één zonneallergie, maar wel verschillende zonneallergieën. Eigenlijk is de term allergie voor huiduitslag in de vorm van puistjes na het zonnen ook niet helemaal juist, maar ze wordt wel algemeen gebruikt.

Elke van deze vormen van zonne-uitslag manifesteert zich op een andere manier.

Benigne zomeruptie

Het zijn helaas de vrouwen die risico lopen om deze allergie te ontwikkelen. Benigne zomereruptie wordt namelijk bevorderd door oestrogenen.

Meestal gaat het om uitslag in de vorm van kleine rode puistjes, met de medische term "papels" genoemd. De puistjes nestelen zich het liefst in uw decolleté, op uw onderarmen en op uw schouders. Dat zijn allemaal zones die maanden bedekt zijn geweest en plots aan het zonlicht worden blootgesteld. Eén lichtpuntje alvast: uw gezicht blijft ervan gespaard.

Deze puistjes verspreiden zich en geven felle jeuk. Ze ontstaan 12 tot 48 uur na langdurige blootstelling aan het zonlicht.

Als u de huiduitslag niet laat behandelen, zult u er ongeveer twee maanden last van hebben. De uitslag zal bij elke blootstelling terugkeren, maar wel geleidelijk aan minderen. Het jaar erop hebt u het wel weer zitten, want een benigne zomeruptie keert elk jaar terug en altijd op dezelfde plaatsen.

 

Bijgewerkt door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 29/04/2016
Origineel artikel geschreven door op 03/07/2012

Bronnen: Dr. Tennstedt, diensthoofd dermatologie (Cliniques Universitaires Saint-Luc).

Vindt u het artikel interessant?