• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Minder vlees eten: waarom en hoe?

Minder vlees eten: waarom en hoe?Minder vlees eten is goed voor onze gezondheid én voor onze planeet. Veeteelt heeft een groter aandeel in het broeikaseffect dan de transportsector. Het is ook verantwoordelijk voor de ontbossing, het vergiftigt de watervoorraden, enz.

Hoe kunnen we de opwarming van het klimaat tegengaan? Door minder vlees te eten!


Volgens een in 2006 verschenen rapport van de Verenigde Naties over voeding en landbouw is veeteelt voor menselijke consumptie een van de belangrijkste oorzaken van de opwarming van het klimaat!
U kijkt er allicht van op, maar wist u dat bij de productie van een kilo kalfsvlees bijvoorbeeld ongeveer evenveel CO2 vrijkomt als wanneer u met de auto 200 km rijdt? De veeteelt draagt met andere woorden meer bij tot broeikaseffect dan de transportsector.
Het dierenvoeder bevat stikstofhoudende producten die verantwoordelijk zijn voor de uitstoot van stikstofgas. De veeteelt is bijvoorbeeld verantwoordelijk voor 65% van de uitstoot van stikstofoxide, een gas dat 296 keer meer bijdraagt tot de globale klimaatopwarming dan CO2. Het methaangas dat tijdens de spijsvertering van koeien vrijkomt, heeft 23 keer meer effect op de opwarming dan CO2. En 37% van het wereldwijd geproduceerde methaangas is van herkauwers afkomstig!

Er is tot slot ook heel veel ruimte nodig om al deze dieren te kunnen houden. Het vee zelf neemt heel veel plaats in, om nog maar te zwijgen van het aantal hectares landbouwland dat nodig is om de gewassen en de soja voor de dieren te telen. Maar liefst één derde van alle akkerland gaat naar de teelt van maïs en soja voor het voederen van deze dieren. Omdat de beschikbare grondoppervlakte niet volstaat, worden nu ook bossen gekapt en met de bossen gaat er ook opslagcapaciteit voor koolstofdioxide verloren.
Nog altijd volgens het rapport van de VN "is veeteelt een van de meest schadelijke activiteiten voor de aanwezige watervoorraden". Dat hoeft niet te verbazen, aangezien pesticiden en de mest van dieren automatisch in de waterlopen terechtkomen…

Tips om minder vlees te eten


Conclusie: eet minder vlees! Maar hoe en waar eraan te beginnen? Een paar tips:
Beperk de consumptie van rood vlees of schrap het volledig van uw menu.
Eén gerecht met dierlijke eiwitten (eieren, vlees, vis) per dag is in ieder geval genoeg.
Kies liever voor wit vlees dan voor rode vleessoorten.
Vervang regelmatig vlees door eieren.
Eet peulvruchten, zetmeelhoudende producten en granen, bij voorkeur volkorengranen en - nog beter - biologische.
Ga liever voor vis, minstens drie keer per week.
Eieren, wit vlees, vis en granen leveren kwalitatief goede eiwitten die de eiwitten uit rood vlees perfect kunnen vervangen.
Vergeet ook niet dat de verpakkingen en het transport duur zijn voor het milieu. Laat de vacuüm getrokken ham dus liggen en koop lokale producten.
En eet uiteraard biologisch.

Artikel gepubliceerd door op 21/09/2009

Bronnen: Agir pour la planète, www.agirpourlaplanete.com; David Servan-Schreiber, "Anticancer", Uitgeverij Robert Laffont.

Vindt u het artikel interessant?