Minder alcohol drinken: een goed voornemen voor 2007

Gepubliceerd door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 26/12/2006 - 00h00
-A +A

Op de nieuwe Internetsite www.alsikdrink.be kan iedereen op een eenvoudige manier nagaan of zijn verbruik van alcohol binnen de perken valt en informatie vinden over diensten die hulp en informatie verschaffen. Neem goede voornemens om te voorkomen dat u aan de drank raakt.

Alcoholmisbruik: 800.000 Belgen hebben een problematisch drankgebruik

Stoppen met roken, afvallen en aan sport doen zijn aan het begin van elk nieuw jaar de koplopers bij de goede voornemens. Dat is ook goed! Alcohol wordt minder vaak aangehaald, hoewel het doet verdikken en onze gezondheid schaadt! Veel volwassen Belgen drinken meer dan goed is voor hun gezondheid (mannen: max. 3 glazen per dag (21 per week) + 2 dagen zonder alcohol per week / vrouwen: max. 2 glazen per dag (14 per week) + 2 dagen zonder alcohol per week). In 2005 hebben de Belgen gemiddeld 92,5 liter bier en 23,0 liter wijn gedronken. Een avondje uit met een bescheiden portie drank levert al snel evenveel calorieën op als een stevige maaltijd. Elke gram alcohol bevat 7 calorieën, dat zijn er gemakkelijk 80 tot 100 voor een glas wijn. Buitensporige drinkers lopen bovendien op termijn onherstelbare schade op aan hun hersenen, hun lever, ze lopen meer risico op kanker, op cardiovasculaire aandoeningen... Het is dus heel belangrijk dat we de risico's kennen die verbonden zijn aan een overmatig gebruik van alcohol, want het aantal mensen dat overmatig drinkt blijft toenemen. Vandaag hebben 800.000 Belgen een problematisch drankgebruik.

www.alsikdrink.be

Op de website www.alsikdrink.be kan iedereen op een eenvoudige manier nagaan of zijn verbruik van alcohol binnen de perken valt en informatie vinden over diensten die hulp en informatie verschaffen. De nieuwe site legt een vragenlijst op maat voor, verduidelijkt op een niet agressieve en respectvolle manier de talrijke vragen die bestaan rond het gebruik en misbruik van alcohol, en legt uit hoe mensen de alcoholproblemen kunnen proberen op te lossen. U kunt de vragenlijst voor uzelf invullen, of voor iemand die u kent. Er bestaat een versie voor mannen en een versie voor vrouwen.

Gepubliceerd door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 26/12/2006 - 00h00 Persbericht "Boire moins: une bonne résolution pour cette année ? Doit-elle figurer sur votre liste ? Meer informatie op: 'www.alsikdrink.be', 11 december 2006, Pride - Orangerie.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
België drinkt...: een stand van zaken Gepubliceerd op 29/11/2016 - 16h03

De Belgen hebben de reputatie dat ze graag hun biertjes lusten... maar naast de levensstijl, heeft het alcoholgebruik ook een belangrijke impact op de gezondheid . Het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid heeft zich in het kader van zijn grote...

En u? Drinkt u alcohol? Geüpdatet op 24/09/2002 - 00h00

Mensen die te veel alcohol drinken, zijn een gevaar, niet alleen voor zichzelf, maar ook voor de anderen. België telt 300.000 alcoholisten. Alcoholisme is de op één na belangrijkste doodsoorzaak die kan worden voorkomen! De enige oplossing voor dat e...

Jongeren en alcohol: de rol van de ouders Geüpdatet op 20/02/2015 - 15h42

Elke week belanden in België 45 jongeren op de spoeddienst van een ziekenhuis omdat ze te veel alcohol hebben gedronken. De vaststelling is alarmerend, maar wat zijn de eigenlijke gevolgen voor deze jongeren? En wat kunnen de ouders doen?

Meer artikels