Minder alcohol drinken: altijd een goed idee!

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 09/06/2017 - 10h15
-A +A

Blijft uw alcoholverbruik binnen de perken? Het is niet altijd evident om die vraag eerlijk te beantwoorden. En zelfs als we het proberen, is wat we denken “redelijk” te zijn, soms nog altijd zeer schadelijk voor de gezondheid. Het kan dus geen kwaad om af en toe eens de balans op te maken.

PUB

Alcoholmisbruik: 1 op de 10 Belgen?

Volgens de laatste cijfers kampt één op de 10 Belgen met een alcoholprobleem. “Probleem” betekent niet automatisch dat er sprake is van verslaving, wel dat het risico groot is. We spreken dan van consumptieniveaus die eveneens gezondheidsproblemen inhouden: het risico op kanker en hart- en vaatziekten stijgt, er dreigt hersenschade enz.

Ter herinnering: er bestaat niet zoiets als een “aanbevolen” hoeveelheid alcohol. Wel geldt: hoe minder, hoe beter. We weten dat vanaf twee glazen per dag heel wat risico’s sowieso toenemen. Zo komen sommige vormen van hersenatrofie vaker voor bij matige drinkers – tussen twee en drie glazen per dag. Vrouwen die drie tot zes glazen per week drinken, lopen dan weer 15 % meer risico op borstkanker. 

Hoe zit het met verslaving?

Op deze niveaus spreken we niet automatisch van alcoholverslaving. Die ontstaat weliswaar bij hogere niveaus, maar wordt vooral gedefinieerd door de relatie met alcohol: spijt na het drinken, mislukte pogingen om te matigen, integendeel steeds meer drinken enz. Het aantal Belgen met een echte alcoholverslaving is zeldzamer, maar blijft toch hoog. Zo heeft België van alle Europese landen het hoogste alcoholverbruik.

U zit met twijfels?

U twijfelt hoe het zit met uw alcoholverbruik? Praat er dan over met uw behandelend arts. Hij kan nagaan of u echt een probleem hebt, en u tegelijk op weg zetten naar de juiste begeleiding. U vindt ook onlinehulp. Surf bijvoorbeeld eens naar de website https://www.alcoholhulp.be/. U vindt er onder meer een erkende test om na te gaan of uw alcoholgebruik gevaarlijk is.

Initialement publié par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 26/12/2006 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 09/06/2017 - 10h15

Persbericht "Boire moins: une bonne résolution pour cette année ? Doit-elle figurer sur votre liste ? Meer informatie op: 'www.alsikdrink.be', 11 december 2006, Pride - Orangerie.

Bekijk dit artikel
PUB
Lees ook
Een glas alcohol = 10% meer kans op borstkanker! Geüpdatet op 15/10/2001 - 00h00

De resultaten van de collectieve expertise van het INSERM betreffende de effecten van alcohol zijn onthutsend! Zo werden twee "pseudo-nieuwigheden" aangekondigd: als een zwangere vrouw twee glazen alcohol drinkt, daalt het IQ van het kind met 7 punte...

De waarheid over alcohol Geüpdatet op 15/02/2010 - 00h00

Rond alcohol bestaan heel wat misvattingen en fabeltjes, iedereen gelooft zo een beetje wat hem het beste uitkomt... We schenken klare wijn. Hieronder vindt u de antwoorden op vijf vragen, met als centrale vraag: wat is nu de aanbevolen hoeveelheid a...

Jongeren en alcohol: de rol van de ouders Geüpdatet op 20/02/2015 - 15h42

Elke week belanden in België 45 jongeren op de spoeddienst van een ziekenhuis omdat ze te veel alcohol hebben gedronken. De vaststelling is alarmerend, maar wat zijn de eigenlijke gevolgen voor deze jongeren? En wat kunnen de ouders doen?

Meer artikels