PUBLICITÉ

Mijn zero waste haarverzorgingsroutine

Gepubliceerd door Lauranne Garitte, gezondheidsjournaliste op 12/12/2017 - 09h50
-A +A

Hebt u uw badkamer al eens bekeken? En hebt u al eens geteld hoeveel flesjes met haarverzorgingsproducten u er intussen hebt verzameld? Flesjes shampoo, conditioner, haarbalsem, sprays voor glanzend haar, haarmaskers, enz.? Maar het is mogelijk om op een afvalzuinige manier zorg te dragen voor uw haar!

PUB

Minder wasbeurten, minder afval

Hoeveel keer per week wast u uw haar? Elke dag? Dat is te veel! De talgklieren van uw hoofdhuid produceren van nature talg; die stapelt zich dag na dag op uw hoofdhuid en in uw haar op. De talg moet uw haar beschermen tegen allerlei externe factoren die het haar aantasten. Als u uw haar te vaak wast, verwijdert u de beschermende talg uit uw haar en wordt uw hoofdhuid droger en gevoeliger. Twee tot drie wasbeurten per dag - het aantal hangt af van uw haartype - volstaan. U kunt ook experimenteren met no poo; dat is drastischer en op slag ook volledig afvalvrij.

Wassen

De beste afval is afval die niet bestaat. En daarvoor is vaste shampoo het wondermiddel. Deze shampoo is lichter, het transport ervan is dus minder vervuilend, en bovendien hoeft hij niet in plastic verpakt te worden. Deze shampoo wordt gebruikt zoals een stuk zeep voor het lichaam, maar dan op het haar. Hij vormt schuim en reinigt het haar even grondig als vloeibare shampoo. Kies de shampoo die het beste past bij uw type haar; er bestaan namelijk verschillende soorten. Als deze techniek u niet ligt, is vloeibare shampoo in bulk een alternatief.  Zo kunt u het aantal flesjes dat u verbruikt ook serieus verminderen.  

Voeden en hydrateren

De eerste stap om uw haar op een afvalarme manier - zero waste dus - te verzorgen, is overstappen op multifunctionele producten. En als er één product is dat multifunctioneel is, dan is het wel kokosolie. Deze olie hydrateert de huid, ze maakt de tanden witter, ze brengt uw gerechten in de keuken op smaak, en… ze bezit ook tal van goede eigenschappen voor het haar. Dankzij het hoge gehalte aan vitamine E, vitamine K en ijzer voedt en hydrateert deze olie het haar; ze maakt het ook volumineuzer en doet het meer glanzen. Gedaan dus met de gespleten en/of beschadigde punten. Om dat resultaat te verkrijgen, gebruikt u de olie best voor u uw haar wast. Breng het product aan op de punten, laat minstens 30 minuten en idealiter een nacht intrekken en spoel dan grondig. Zoals alle producten zal kokosolie niet op alle types haar pakken. Andere plantaardige ‘vierge’ oliën hebben weer andere goede eigenschappen. Sesamolie en olijfolie of shea butter worden normaal voor droog haar aanbevolen. Laat ook hier het product een paar uur tot een nachtje intrekken. Het zal uw haar sterker en gladder maken.

Wasbeurten spreiden

Al deze natuurlijke producten produceren minder afval: je gebruikt er maar een of twee van, ze worden gewoon in flessen of potten verkocht in plaats van in ingewikkelde flesjes, of zelfs in flesjes verpakt in dozen, zoals die in de traditionele handel te vinden zijn.

Deze producten zijn ook minder agressief voor de hoofdhuid. En met gezonder haar kunt u de wasbeurten geleidelijk aan meer spreiden en zult u dus ook minder afval verzamelen. Denk er ook aan om af en toe een droge shampoo te gebruiken met natriumbicarbonaat (nog een multifunctioneel product!). Die absorbeert de talg en zal u helpen om de wasbeurten nog meer te spreiden.

Gepubliceerd door Lauranne Garitte, gezondheidsjournaliste op 12/12/2017 - 09h50
Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ