• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Mijn medicijnen, mijn gezin en ik

Mijn medicijnen, mijn gezin en ikDe griep, verkoudheden, keelontstekingen, rinitis en bronchitis gaan rond... Dit biedt u misschien de gelegenheid om uw huisapotheek onder de loep te nemen en om uw kennis van medicijnen te verdiepen. Dat zal uzelf en uw gezin zeker ten goede komen.

Wat is de VHB van een geneesmiddel?


Elk geneesmiddel moet verplicht een 'Vergunning voor het in de handel brengen' (VHB) bekomen alvorens het mag verkocht worden. Deze vergunning wordt toegekend door de bevoegde gezondheidsinstanties. Ze bevestigt dat het geneesmiddel doeltreffend is, dat het gebruik veilig is en dat de kwaliteit van de productie aan de eisen voldoet. Bovendien bepaalt ze hoe het medicijn moet gebruikt worden. Het nummer van de vergunning wordt op de verpakking vermeld. De 'Vergunning voor het in de handel brengen' is verplicht voor alle medicijnen, ongeacht of ze verkocht worden met of zonder voorschrift van de arts, of ze al dan niet terugbetaald worden en of het al dan niet generische geneesmiddelen zijn.

Medicijnen: elementaire voorzorgsmaatregelen


Een aantal zaken moet u in elk geval aan uw arts en apotheker vertellen:
- uw medische antecedenten,
- bijzondere omstandigheden (zwangerschap, allergieën...),
- de andere geneesmiddelen die u neemt, ongeacht of ze verkocht worden met of zonder voorschrift,
- de voedingssupplementen of andere producten die u gebruikt (fytotherapie, aromatherapie, homeopathie...).

Hou u aan...
- de voorgeschreven dosering,
- de gebruiksaanwijzing en de voorzorgsmaatregelen: er zijn medicijnen die niet mogen ingenomen worden in combinatie met sommige voedingsmiddelen of dranken, of zelfs met een bepaalde anticonceptiemethode. Lees de bijsluiter!

Artikel gepubliceerd door op 09/11/2009

Bronnen: Brochure "7 clés pour avoir confiance dans vos médicaments" (7 regels om vertrouwen te hebben in uw geneesmiddelen), in partnerschap met de Franse overheidsinstantie voor gezondheidszorg Afssaps (Agence française de sécurité sanitaire des produits de santé).

Vindt u het artikel interessant?
 
Cerveau, Nerf, Mémoire, Psychisme, Sommeil Oeil, Bouche, Dent, Nez, Gorge, Oreille, Cheveux Coeur, Sein, Poumon, Circulation sanguine Estomac, Intestin, Foie Sexe, Rein, Système urinaire Os, Articulation, Muscle Peau, Ongle Gids Ziekten en aandoeningen Ziekten en aandoeningen
Medische encyclopedie
Vragen en antwoorden