PUBLICITÉ

Mijn magnesiumdieet: 8 praktische tips om mijn conditie op te krikken

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 09/03/2017 - 16h47
-A +A

Magnesium is een mineraal dat onontbeerlijk is voor de goede werking van ons lichaam.

Bij een tekort aan magnesium, kunnen verschillende stoornissen zich voordoen: vermoeidheid, krampen, angst, enz.

Wat moeten we dan doen om niet geconfronteerd te worden met een tekort aan magnesium?

PUB

Wat u moet weten over magnesium

Magnesium is betrokken bij meer dan 300 metabolische reacties in ons lichaam. Het zit vooral in onze botten en tanden, maar ook in de spieren, de lever, enz. Het speelt een rol bij de zenuwoverdracht, de spierontspanning, het hartritme, de stofwisseling van de vetten, de regulering van het suikergehalte in het bloed, de bloeddruk...

Wanneer we te weinig magnesium in ons lichaam hebben, kunnen verschillende symptomen optreden: vermoeidheid, krampen, spijsverterings- of maagkrampen, het gevoel dat men hartkloppingen heeft, angst, verhoogde gevoeligheid voor lawaai, slecht stressbeheer...
 

Ik opteer voor een dieet dat rijk is aan magnesium

1- Ik eet minstens eenmaal per dag donkergroene bladgroenten, die rijk zijn aan magnesium: broccoli, spinazie, snijbiet, groene sla...

Praktische tip: eet elke dag systematisch een groene sla (eenvoudig en gemakkelijk). De andere groene groenten komen erbij.


2- Ik eet driemaal per week droge groenten: linzen, kikkererwten, gebroken erwten, bonen, sojabonen...).

Praktische tip: maak eens om af te wisselen een pilav-recept. Bak een ui glazig, voeg de linzen toe en laat nog 2 minuten bakken. Voeg water toe: twee glazen water per glas linzen. Laat alles koken, zet daarna het vuur lager en laat nog een twintigtal minuten sudderen tot het water helemaal opgenomen is.

3- Ik bestrooi mijn bereidingen dagelijks met 1 à 2 soeplepels tarwekiemen en/of gekiemde granen (soep, slaatjes, rauwkost, gerechten...).

Praktische tip: laat zelf uw granen kiemen in een bokaal of kiemkast. Koop biokiemgranen.

4- Ik gebruik biologische volle of halfvolle granen en zuurdesembrood.

Praktische tip: koop verschillende (gesneden) broden in een bakkerij of biowinkel en vries ze in per 3 of 4 sneden of meer naargelang wat u nodig hebt.

5- Ik eet dagelijks één stukje zwarte chocolade.

Praktische tip: geef de voorkeur aan chocolade met 70% cacao.

6- Ik eet elke dag 5 of 6 schaalvruchten: noten, amandelen, hazelnoten...

Praktische tip: steek uw dagelijkse hoeveelheid 's morgens in uw zak voor het geval u zin krijgt in een tussendoortje, of vervang boter of jam (of allebei) door amandelpuree of cashewnotenpuree.

7- Ik geef bij het koken de voorkeur aan stomen of stoven (papillotten, gesloten aardewerk, tajine...).

Praktische tip: vermijd koken met water, tenzij u het kookvocht gebruikt als basis voor een soep.

8- Naast mijn andere dranken, drink ik koolzuurhoudend, niet zuurvormend, mineraal water (1/2 liter).

Praktische tip: Contrex en Badoit (85 mg/l) behoren tot de merken die het rijkst zijn aan magnesium.

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 25/05/2010 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 09/03/2017 - 16h47

The European Food Information Council (Eufic), www.eufic.org ; Laëtitia Agullo, "L'Agullo ou l'indispensable de l'alimentation saine" (Het broodnodige van een gezonde voeding), uitg. Jouvence.

Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ